• Načítám...
>

V Praze se ročně stane až 20 tisíc dopravních nehod

  • 6. ledna 2021,
  • 14:45,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Nepozornost, riskantní nebo agresivní chování za volantem, mají na svědomí kolem 20 tisíc dopravních nehod, které se každý rok stanou na území hlavního města. Ne všechny ale mají na svědomí řidiči vozidel. Často se v metropoli řeší také střety lidí s autem či tramvají.

Reklama

Na území hlavního města se stane ročně kolem 20 tisíc dopravních nehod. Například v roce 2019 se jejich počet vyšplhal na 21 tisíc 458. Nejčastěji se bourá na méně přehledných křižovatkách, kterých je v metropoli několik.

"Z hlediska nehodovosti jsou nejčastějšími místy dopravních nehod například Jiráskův most, Janáčkovo nábřeží, Sokolská ulice, I.P. Pavlova, a také Balabenka, kde konkrétně evidujeme 24 dopravních nehod v roce 2019," nastínil Jiří Polomis, vedoucí oddělení BESIP Centra služeb pro silniční dopravu.

Stejně, jako se často opakují místa nehod, opakují se i jejich příčiny. Ty jsou převážně způsobené nepozorností řidičů. Na vině je také jejich riskantní či dokonce agresivní chování za volantem.

"Z hlediska samotných dopravních nehod, tak jak byly vyšetřeny, je jejich nejčastější příčinou nedodržení bezpečné vzdálenosti, nepozornost řidiče, případně průjezd na červenou, nebo přejíždějí z jednoho jízdního pruhu do druhého," konkretizoval Jiří Polomis, vedoucí oddělení BESIP Centra služeb pro silniční dopravu.

Podle statistik zveřejněných na webových stránkách pražského magistrátu je na vině také telefonování za volantem či špatné parkování aut, která například brání výhledu před přechodem pro chodce. Rizikovým situacím na silnici může přitom předejít každý z účastníků silničního provozu, a to svým zodpovědným chováním.

"Obezřetností, pozorností. Také je třeba si uvědomit, kde jsou ty hlavní příčiny dopravních nehod. Je to většinou spěch, nervozita, nepřipravenost  na jízdu, nedostatečný časový prostor na to, abych se dostal včas tam, kam potřebuji. To vše potom tlačí řidiče k tomu, aby se křižovatkou snažili projet co nejdříve a nejrychleji. Následně to může vést až k jejich agresivitě. Proto se BESIP v letošním roce zabývá v rámci kampaně Agresivita zabíjí touto problematikou," Jiří Polomis, vedoucí oddělení BESIP Centra služeb pro silniční dopravu.

Ne vždy je ale za dopravní nehodu zodpovědný řidič vozidla. K nehodovosti na území hlavního města přispívají také chodci. Ti často přechází vozovku mimo místa k tomu určená nebo nerespektují přednost tramvaje na přechodu pro chodce. Například v roce 2019 zde došlo k 87 střetům tramvaje s chodcem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu