• Načítám...
>

Slovanská epopej by mohla mít domov v paláci Savarin

  • 6. ledna 2021,
  • 8:51,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Soudní spor s vnukem malíře i dohady o tom, kde by měla být v Praze umístěna, to vše v posledních letech doprovází Slovanskou epopej. Spojené síly pro Prahu nyní přišly s návrhem, že by cyklus mohl být umístěný v centru města. Přímo na Václavském náměstí.

Reklama

Slovanská epopej by podle koaličních Spojených sil pro Prahu mohla být umístěna v samém centru města. V galerii, která by vznikla v budovaném paláci Savarin na Václavském náměstí. Epopej by podle Spojených sil měla nejdříve na pět let zamířit do Moravského Krumlova, Na dalších pětadvacet let by pak našla domov v nově vybudované galerii.

"Galerie, kterou představujeme, by mohla být o rozloze 3500 až 6000 m2. Kompletní návrh není zatím dopracován, ale jeho velikost zaručuje světovou úroveň. Návrh z naší strany je, že veškeré investice do výstavby galerie bychom zajistili my. Ze strany města bychom požadovali umístění Slovanské epopeje do galerie na období pětadvacet let," uvedl mimo jiné Simon Johnson, zástupce investora.

"Toto je takové řešení pro hlavní město Prahu, které je finančně zajímavé. Budeme tak moci finanční prostředky vynaložit na jiné velké stavby, jako je třeba metro," konstatoval Jan Wolf, předseda výboru pro kulturu ZHMP.

Podle spojených sil by tím skončil i spor mezi Prahou a vnukem malíře Alfonse Muchy, Johnem Muchou. Ten se soudí s hlavním městem Prahou o vlastnictví zmiňovaného cyklu. A obvodní soud Prahy 1 mu dal prosinci za pravdu.

"My teď jdeme do dalšího jednání s variantou odvolat se, pokračovat v soudním sporu a hned vedle toho se pokoušet o mimosoudní dohodu. Je tu konkrétní investor, pojďme se s ním bavit o variantě na určité období umístit epopej zde v Praze do jeho prostor za podmínky, že bude spor ukončen a nebude zpochybňováno vlastnictví hlavního města Prahy," vysvětil Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu. 

Za velký přínos by Slovanskou epopej považovala i Praha 1.

Zároveň by Praha začala připravovat prostor, kam by po pětadvaceti letech v paláci Savarin epopej přesídlila. Nová výstavní síň by pak mohla vzniknou na Těšnově.

"Na Těšnově bychom připravili projekt podobný tomu, který máme připravený pro filharmonii. Dalo by se hlasovat o dalším pokračování tohoto projektu tak, aby za pětadvacet let, v případě, že dojde k té dohodě, byl objekt byl pro epopej připraven," doplnil Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové by nic této variantě nemělo stát v cestě a panuje na ní shoda jak mezi koalicí tak opozicí.

Spojené síly pro Prahu nyní návrh představí koaličním partnerů a budou o něm jednat. Už dříve ale zástupci Prahy Sobě a Pirátů řekli, že by Slovanskou epopej raději viděli spíše mimo centrum hlavního města.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu