• Načítám...
>

Náměstí v centru města prochází proměnou

  • 7. ledna 2021,
  • 19:35,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Václavské a Mariánské, to jsou dvě náměstí v samém centru hlavního města, která prochází proměnou. Na Václavském náměstí už se pracuje od minulého roku. Proměna toho Mariánského by měla začít v roce příštím. Obě dvě proměny by centru Prahy měly vrátit ztracený historický vzhled.

Reklama

Na Václavském náměstí se už pilně pracuje a už brzy by mělo přijít na řadu i náměstí Mariánské před budovou magistrátu. Své vize představil náměstek primátora Petr Hlaváček.

"Václavské náměstí je v nejpokročilejší fázi. Kdo tam chodí tak ví, že v jeho spodní části se už dláždí. Tento rok bychom měli dokončit část po Jindřichovu a Vodičkovu ulici. V dalším volebním období pak pokračovat v horní části Václavského náměstí," uvedl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. města Prahy.

"Chtěli jsme Václavskému náměstí vrátit jeho unikátní, původní historickou podobu městské památkové rezervace. Chtěli jsme tam místo asfaltu vrátit původní historickou zádlažbu. Renovují se jednotlivé partie veřejného prostranství, dosazujeme i nový mobiliář, zeleň. Takže Praha 1, centrum Prahy, se mění neustále a právě nyní dochází i na větší revitalizační celky jako je právě Václavské náměstí," konstatoval Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Praha 1 by také ráda oživila pasáže, které k Václavskému náměstí neodmyslitelně patří. Na Mariánském náměstí by měly začít stavební práce v příštím roce.

"Bude to nejen pobytová plocha, ale bude sloužit také ke kulturnímu využití. Je dohoda s městskou knihovnou, že by se starala o aranžmá těch kulturních podniků. Což je v Praze trochu novinka, že bude mít prostor svého kurátora," upozornil  Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Návrh Mariánského náměstí mají na svědomí architekti ze studia Xtopix.

"Jen je tam drobná úprava, kterou bych chtěl zmínit. Oproti vizualizacím je dohoda, že ty dva stávající stromy před vstupem tam zůstanou zachovány, dokud budou plnit svoji funkci zelené infrastruktury," dodal Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Revitalizace samotného Mariánského náměstí bude stát 90 miliónů korun a jeho návštěvníci se mohou těšit třeba i na vodní prvky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu