• Načítám...
>

Praha zkouší bezkontaktní tlačítko pro chodce

  • 12. ledna 2021,
  • 14:03,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Tlačítko pro chodce je už řadu let součástí pražských semaforů. Epidemická situace posledních měsíců, ale hlavní město s Technickou správou komunikací dovedla k novince. Tou je bezkontaktní tlačítko pro chodce. Nově se testuje na Dvořákově nábřeží.

Reklama

Na Dvořákově nábřeží se můžete setkat s novinkou. Hlavní město tady zkouší nové bezkontaktní tlačítko pro chodce.

"S nápadem jsem přišel v době první vlny epidemie, kdy se řešilo, jak eliminovat co nejvíce kontaktů občanů," uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. města Prahy.

Semafory fungovaly tak, že automaticky sepínaly tlačítko pro chodce. To ale v normálním provozu způsobuje velké zdržení. Hledalo se takové řešení, aby mohli chodci obsluhovat semafory bezdotykově.

"Zadal jsem návrh, aby se hledala bezdotyková tlačítka. Ty, ale na evropském trhu v podstatě bohužel neexistovaly," vysvětlil Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. města Prahy.

S vlastním systémem řešení ale přišli i čeští výrobci. Absolutní novinka se teď bude zhruba půl roku testovat.

"Tlačítko funguje na principu mikrovlnného radaru. Okolo radaru jsou jakési vlny, které snímají pohyb. Na základě vyhodnocení toho pohybu spínají tlačítko," nastínil Martin Pípa, člen představenstva TSK hl. města Prahy.

Stačí tedy když přijdete k přechodu a několik centimetrů před tlačítkem přidržíte ruku. V ten okamžik se tlačítko sepne. Jedná se o poměrně jednoduchý mechanismus.

"Je zde mikrovlnný senzor, který je do prostoru stávajícího tlačítka umístěn a připojen na řídící logiku. Vsunutí mikrovlnného senzoru do tlačítka je obrovskou devizou tohoto řešení. Protože nemusíme vyměňovat celé stávající tlačítko, ale stačí do něho jen vsunout mikrovlnný senzor a tlačítko se stává bezdotykovým," dodal Martin Pípa, člen představenstva TSK hl. města Prahy.

Prodražení takového systému by pak mělo být jen v řádu stokorun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu