• Načítám...
>

Loni ubylo skoro o 50 % srážek tramvají s chodci

  • 13. ledna 2021,
  • 9:15,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Poprvé za uplynulých 15 let, ani jeden střet mezi chodcem a tramvají neskončil smrtí. Navíc téměř ve všech sledovaných ukazatelích srážek tramvají s chodci, došlo loni v Praze k výraznému meziročnímu zlepšení.

Reklama

Dopravní podnik zaznamenal v minulém roce výrazný úbytek srážek tramvají s chodci. Těchto nehod bylo až o 50 % méně. 

"Dopravní podnik eviduje za loňský rok celkem 47 případů srážek tramvají s chodci. Pozitivní je, že žádná z nich neskončila smrtí. Většina byla pouze s lehkým zraněním. Evidujeme pouze tři těžká zranění," konkretizovala Aneta Řehková, tisková mluvčí DPP hl. města Prahy.

K pozitivnímu poklesu nepříjemných nehod přispěla zejména pandemická situace, ale také dlouhodobá kampaň „Neskákej mi pod kola!“, která upozorňuje na tyto střety, například siluetami lidí, zobrazených v blízkosti kolejí na nejvíce dopravně vytížených místech. 

"Mezi hlavní důvody poklesu patří naše kampaň s názvem "Neskákej mi pod kola!", ale určitě i pandemie Covid-19, jelikož jsme evidovali nižší počet cestujících, v Praze bylo méně turistů. Celkově byla mobilita obyvatel nižší," konstatovala Aneta Řehková, tisková mluvčí DPP hl. města Prahy.

DPP hlavního města Prahy sleduje srážky tramvají s chodci detailně už 15 let. Dlouhodobě se ukazuje, že děti jsou pozornější a obezřetnější, nežli dospělí.

"Pokud se na statistiky podíváme podrobněji, tak za většinu těchto nehod mohou spíše muži, pak následují ženy a nejméně případů evidujeme s dětmi," upozornila Aneta Řehková, tisková mluvčí DPP hl. města Prahy.

V jediném ukazateli se však čísla meziročně nezlepšila, a to v počtu srážek na přechodech. 

"Předloni to bylo 23 případů, v loňském roce 24. Lidé si stále neuvědomují, že tramvaj má na přechodu přednost," zdůraznila Aneta Řehková, tisková mluvčí DPP hl. města Prahy.

Ke střetům tramvaje s chodci dochází často i při přecházení nástupních ostrůvků či na frekventovaných místech, jako je například I. P. Pavlova či Národní třída. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu