• Načítám...
>

Divadlo pod Palmovkou chce navázat na svoji zlatou éru

  • 15. ledna 2021,
  • 11:43,
  • PRAHA 8,
  • David Wilczek

Divadlo pod Palmovkou zažilo několik zásadních změn ve své historii. Mezi ně patřily například 60. léta 20. století, ve kterých si zajistilo světový věhlas. Muselo taktéž bojovat s nepřízní osudu a dvakrát čelit následkům povodní. I přes tyto zásadní zvraty, patří k těm nejvyhledávanějším v Praze.

Reklama

Divadelní tradice Divadla pod Palmovkou sahá hluboko do devatenáctého století. Ve vyhlášeném zájezdním hostinci „U Deutschů“, na jehož místě dnes divadlo sídlí, se zřejmě už od roku 1865 příležitostně hrávalo ochotnické divadlo a pořádaly lidové veselice nejrůznějšího druhu.

"Byl zde zájezdní hostinec a jeho tehdejší hostinský pojal nápad, že by zde zřídil divadelní sál, a tak se také stalo. Byla zde velká zahrada s ovocným sadem a dřevěným altánem. Právě v něm se představení hrála. Tradice divadelního dění je tady velmi stará a dlouhá. Postupem času se zde divadelní provoz profesionalizoval, zdokonaloval. Podoba interiéru divadla, tak jak ho vidíme dnes, je z roku 1907. Jedná se prvky takzvané předměstské secese. V desátých letech dvacátého století se zde dokonce odehrálo druhé představení na světě operety Veselá vdova," připomněl Ladislav Stýblo, dramaturg Divadla pod Palmovkou.

Poté zde byla divadelní činnost na dlouhá léta ukončena. Obnovena byla až v roce 1948. Od tohoto data tedy oficiálně působí divadlo pod současným názvem. Důležitý rozkvět však Divadlo pod Palmovkou zaznamenalo v 60. letech 20. století. 

"Je to éra, kdy zde byl ředitelem, uměleckým šéfem, a také kmenovým režisérem Václav Lohnický. Diváci ho určitě budou znát z řady filmů, ve kterých hrál. Byl v nich vynikající a absolutně nepřehlédnutelný. Byl ale také vynikající režisér a organizátor divadelního provozu. Během jeho éry, v šedesátých letech, se toto divadlo dostalo dokonce na evropskou špičku, protože se zde například uváděly, poprvé v naší části Evropy a v Československu hry, které měly předtím premiéru na Broadwayi," upozornil Ladislav Stýblo, dramaturg Divadla pod Palmovkou.

Mezi zásadní milníky v novodobé historii tohoto divadla patřily povodně v letech 2002 a 2013. V důsledku těchto událostí musela být zdejší divadelní činnost významně omezena.

"Katastrofa roku 2002 zasáhla naše divadlo velmi významně. Dlouho se zde nehrálo. Jeho prostory prošly kompletní rekonstrukcí. Druhá povodeň přišla v roce 2013. To už jsem zde působil. Ta nebyla sice tak fatální, ale zničila kompletně veškeré technické vybavení divadla. Muselo tedy projít další renovací, která tentokrát trvala dva roky. Divadlo sice hrálo, ale ve vypůjčených prostorách a někdy v dost dobrodružných podmínkách," zavzpomínal Ladislav Stýblo, dramaturg Divadla pod Palmovkou.

Divadlo pod Palmovkou bylo v roce 2018 oceněno jako nejlepší v České republice. Začalo proto spolupracovat s významnými evropskými tvůrci a režiséry. Po skončení pandemické situace plánuje prezentovat českou divadelní scénu v zahraničí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu