• Načítám...
>

Praha 2 má jako první v metropoli chytré zavlažování

  • 15. ledna 2021,
  • 11:31,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha 2 je první městskou částí metropole, která testuje nový systém chytrého zavlažování v parcích. Cílem je zejména úspora vody v letních či suchých měsících, kdy je většinou nedostatek dešťových srážek, a zamezit tak zbytečnému plýtvání.

Reklama

Praha 2 bude i letos pokračovat v testování systému chytrého zavlažování v parcích. Ten dokáže výrazně snížit spotřebu vody a energie. Technologii dodala městské části firma CleverFarm, která sofistikované zařízení nainstalovala v srpnu minulého roku v sadech Bratří Čapků. 

"Přicházíme s úplně jiným řešením. Máme senzory, které jsou umístěné buď nad povrchem, to jsou většinou meteorologické stanice, nebo půdní senzory, které jsou naopak zakopané na kořenové úrovni plodin. Z nich sbíráme informace o aktuálním stavu vody, a ty zohledňujeme při nastavení zavlažovacích plánů," vysvětlil Vojta Malina, ředitel firmy CleverFarm.

"Už nyní jsme zaznamenali až čtvrtinu úspor jak vody, tak i energií. Systém chytrého zavlažování si umí sám regulovat kolik je za potřebí do zeleně pustit vody a umí si to vyhodnotit," zhodnotila Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Další velkou výhodou nové technologie je, že se dá rychle a levně instalovat na běžné zavlažovací systémy. 

"K tomu přichází takzvaná řídící jednotka. My pouze vyměníme krabičku, která tam je a dáme tam zařízení jež umožňuje vzdáleně otvírat či zavírat ventily, které zavlažují jednotlivé sekce," dodal Vojta Malina, ředitel firmy CleverFarm.

Systém chytrého zavlažování zapadá do širšího konceptu projektu Udržitelná dvojka, který se zaměřuje na adaptaci klimatických změn ve městě. V rámci něho připravuje Praha 2 daleko více opatření. Například vybudování retenčních a akumulačních nádrží na dešťovou vodu, navýšení výsadby stromů či budování vertikálních stěn na fasády domů, které snižují teplotu v letních měsících.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu