• Načítám...
>

Praha testuje přenos signálu pro navigace v tunelu

  • 15. ledna 2021,
  • 16:44,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Bubenečský tunel je nově vybavený posilovačem signálu pro navigace. Díky tomu se mohou řidiči lépe orientovat, kterým výjezdem tunel opustit. Zařízení bude v měsíčním testovacím provozu, poté se vyhodnotí jeho funkčnost.

Reklama

V Bubenečském tunelu probíhá testovací provoz zařízení, které má posílit signál pro navigace. Vedení Prahy chce tímto krokem předejít situacím, kdy řidiči kvůli ztracenému signálu v navigaci neví, který výjezd z tunelu mají použít, mohou zazmatkovat a ohrozit tak bezpečnost provozu v tunelech.

"Normálně když vjedete do tunelu, tak navigace ztratí signál a tím pádem jen nějakou zkušeností dopočítává, kde se možná nacházíte a v podstatě neví přesnou polohu. My bychom chtěli, aby hlavně v tunelovém komplexu, kde máme spoustu výjezdů a křižovatek, aby ty navigace měly přesnou polohu a tím pádem mohly řidiče navigovat přesně tam, kam chtějí jet," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

V měsíčním testovacím provozu jsou aktuálně tři zařízení. Dvě z nich jsou nainstalovány v Troji, vždy v každém tubusu jedno a třetí zařízení posílí signál u výjezdu na Letnou. 

"Když sem řidič přijede, nebo se přiblíží, tak jeho navigace chytí satelitní signál, rozpozná polohu a řidič bude vědět, kde se nachází a bude moci snadno vyjet," řekl Adam Scheinherr. 

Zařízení byla instalována vždy během nočních uzávěr tunelů, kdy standardně probíhá čištění kamer a další údržba.

"Zhruba v průběhu prosince se instalovala část zařízení na povrchu a nyní v této noční uzávěře se pouze doinstaloval poslední ze snímačů a poslední část opakovače, který je umístěn v tunelu," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy. 

Pokud bude testovací provoz úspěšný, plánuje Technická správa komunikací instalovat tato zařízení také k dalším výjezdům z tunelu v celém tunelovém komplexu Blanka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu