• Načítám...
>

Praha vypracuje analýzu průmyslových areálů

  • 18. ledna 2021,
  • 10:16,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Hlavní město chce vypracovat detailní analýzu největší průmyslové zóny v Malešicích. Na jejím základě získá informace, které naznačí, jakým směrem se tato oblast bude dále ubírat. V této lokalitě totiž chtějí do budoucna stavět nejen firmy zaměřené na výrobu, ale i developeři, kteří zde počítají s výstavbou několika tisíc bytů.

Reklama

Hlavní město zadalo pražskému Institutu plánování a rozvoje zhotovení analýzy potřeby průmyslových oblastí v metropoli. Spolu s ní zpracuje konkrétní studii malešické oblasti, která v budoucnu bude sloužit jako modelový příklad. Právě Malešicko-hostivařská oblast je největší průmyslovou lokalitou v metropoli. 

"Doposud nevznikla žádná, celistvá analýza toho, jak by ty plochy měly být do budoucna využívány. Dnes už víme, že mnoho nákladových nádraží, jako je například ta v Bubnech nebo na Žižkově, je plánováno k přestavbě na moderní čtvrť. V Malešicích takové tlaky také existují, ale ne na celou oblast. A protože už tam nějaké dílčí projekty k bydlení jsou plánovány, tak potřebujeme vědět kde, a v jakém rozsahu by měly být, a jak by měly vypadat. Jde také o to, aby nám tyto produkční plochy z Prahy nezmizely úplně," uvedl Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR hl. města Prahy.

Návrh nového Metropolitního plánu zatím počítá v malešické zóně se zachováním průmyslového využití s tím, že do budoucna by zde došlo ke snížení ekologické zátěže, znečištění ovzduší i hluku podél Černokostelecké a Jižní spojky. 

"Jde o to, najít nějaký rozumný průsečík současného života. Je třeba si uvědomit, že průmysl dnes vypadá jinak nežli třeba v šedesátých letech. V rámci znalostní ekonomiky jsou to přeci jen jiné provozy. Ale každopádně je toto území hodně zatíženo dopravou. Vznikají tam i určité emise. Myslím, že zamyšlení, jak s tím dál do budoucna, je na místě," popsal Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. města Prahy.


Analýza bude rozdělena do několika fází. První výsledky by měly být známy už v létě tohoto roku. Hlavní město je plánuje následně konzultovat s dotčenými městskými částmi a firmami. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu