• Načítám...
>

Naučte se správně běhat s Běžeckou školou Prahy 4

  • 18. ledna 2021,
  • 17:23,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Běh je dobrý nejen pro udržení a posílení kondice nebo hubnutí, ale je to zároveň dobrý prostředek, jak se vyrovnat se stresem nebo si jen vyčistit hlavu. Běžecká škola Prahy 4 se proto rozhodla po vynucené pauze zahájit svoji činnost, i když jen v omezeném režimu, respektujícím všechna vládní nařízení nouzového stavu.

Reklama

Běžecká škola Prahy 4 se v zimě tradičně přesunula ze Žlutých lázní do Krčského lesa. Jejím úkolem je naučit zájemce správně běhat i za současného omezeného režimu, kdy se tréninky mohou uskutečnit jen individuálně. 

"Zájemci o běh potřebují především to, aby neběhali zbytečně moc a rychle. Jde o to, aby spíše běhali pravidelně. Zpočátku stačí třeba jen dvakrát za týden," uvedl Martin Dvořák, vedoucí běžecké školy.

Než však vyběhnete, je potřeba se nejprve dobře protáhnout a rozehřát. 

"Záleží samozřejmě i na počasí. V tomto mrazivém počasí bych doporučoval spíše kratší a intenzivnější dobu běhu. Nedoporučujeme poté nějaké zbytečně dlouhé protahování," doporučil Martin Dvořák, vedoucí běžecké školy.

Ať jste začátečník nebo pokročilý, po rozcvičení byste neměl zapomínat na běžeckou abecedu. Díky ní se naučíte správnou techniku běhu, zvýšíte si frekvenci pohybu nohou a zlepšíte svoji koordinaci. Jednotlivé pohyby se netrénují všechny dohromady, ale postupně v několika cvicích. Ideálně je zařadíme před rychlostním tréninkem, alespoň jednou týdně. Začínáme vždy takzvaným liftingem.

"Vycházíme opět z kotníků, ale zvedáme kolena do devadesáti stupňů k tělu. Nezapomínáme na práci paží. Ta je opravdu pro běh důležitá. Dalším cvikem je například zakopávání, kdy můžeme zakopávat a patou se dotýkat až hýždí. Přitom nesmíme opět vynechávat práci paží. Musíme si dávat pozor na to, abychom se nezakláněli nebo nepředkláněli," popsal Martin Dvořák, vedoucí běžecké školy.

Na konci tréninku nepodceňujte strečink. Při nízkých teplotách se doporučuje protažení těla až doma. Stačí 10 minut. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu