• Načítám...
>

Budoucnost Hotelu Opatov je nejistá

  • 21. ledna 2021,
  • 10:06,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Budoucnost Hotelu Opatov je nejistá. Pražští radní neschválili výběr zhotovitele. Jedním z rozhodujících kritérií byla vysoutěžená cena. Důvodů na odložení rekonstrukce je ale více.

Reklama

Hotel Opatov se zatím rekonstruovat nebude. Tak zní stanovisko rady hlavního města, která na svém jednání neschválila výběr zhotovitele. Důvodů na odložení rekonstrukce je ale více.

"Prvním z nich je ten, že zakázka, která byla zahájena v září roku 2018, tedy v minulém volebním období, měla stanovenu předpokládanou hodnotu 550 miliónů korun. Nicméně nejlepší nabídka, která přišla do soutěže, byla o 25 procent vyšší, což je dost výrazný rozdíl. V praxi by to znamenalo, že rekonstrukce jedné ubytovací jednotky, která je v tom objektu, by vyšla na 3 milióny korun, a to je vysoká částka," vysvětlil Adam Zábranský, radní hl. města Prahy.

Podle původního projektu, který byl schválený předchozím vedením Prahy v roce 2018, mělo v objektu vzniknout 323 ubytovacích jednotek. Tento počet ale současné vedení Prahy nepovažuje za nevhodný.

"Znamenalo by to velkou koncentraci maličkých bytů. To nepovažujeme za vhodné ani my  a ani Praha 11, se kterou jsme v této záležitosti komunikovali. Proto vznikla potřeba celkem významné změny projektu tak, aby tam vzniklo co nejvíce větších ubytovacích jednotek," doplnil Adam Zábranský, radní hl. města Prahy..

Ve hře je podle radního Adama Zábranského také varianta zbourání budovy a její nahrazení novou, menší stavbou. Vedení hlavního města proto zadá vypracování studie proveditelnosti. Proti tomuto kroku se ale ostře ohradila Praha 11.

"Myslím si, že to je nějaká rychlá myšlenka pana Zábranského a ne úplně prozkoumaná. To není šťastné řešení. Z mnoha důvodů . Samotné bourání, jak jsme si zjišťovali, by stálo mnoho desítek miliónů korun. Bylo by to hodně prašné a hlučné, a tedy hodně nezodpovědné k lidem, kteří bydlí v blízkém okolí," uvedl Ondřej Prokop, místostarosta MČ Praha 11.

Budoucnost této 21. patrové budovy je tedy zatím nejistá. I přes to, že je bývalý hotel léta prázdný, neznamená to, že by nebyl využívaný. Slouží totiž složkám IZS pro nácvik krizových situací.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu