• Načítám...
>

Posádky mobilních odběrových týmů tvoří i hasiči

  • 20. ledna 2021,
  • 14:40,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Od začátku týdne jsou vybraní hasiči součástí mobilních odběrových týmů, spolu se záchranáři a městskými policisty. Zaměřují se především na osoby, které jsou imobilní a nejsou tedy schopni se dopravit na odběrové místo.

Reklama

Jaroslav Pohan, slouží už několik let u pražských hasičů. Poslední tří měsíce vypomáhal jako člen odběrového týmu ve Všeobecné fakultní a Thomayerově nemocnici. Od začátku tohoto týdne je součástí mobilního odběrového týmu. 

"Ráno v osm hodin přebíráme techniku, auto. To si kompletně připravíme. Vyjíždíme k jednotlivým případům, které nám předává během výjezdu operační středisko. Vytiskneme si žádanku, označíme zkumavky, přijedeme na místo, kde se domluvíme s klienty, nabereme vzorky a pokračujeme dál," popsal Jaroslav Pohan, hasič, hl. města Prahy.

Mobilní jednotka je složena ze tříčlenného týmu, který provede více jak 20 odběrů denně. 

"Je to vždy řidič. V jednom případě je to řidič ze zdravotnické záchranné služby a ve druhém městský policista. A dva naši lidé, kteří provádějí odběry," konkretizoval Martin Kavka, tiskový mluvčí HZS hl. města Prahy.

"Medici lékařských fakult stále zůstávají na operačním středisku, které tyto vozy operačně řídí. Snaží se adresy každý den skládat tak, aby jich zvládli co nejvíce. Pracují každý den do 16 hodin a snažíme se, aby za tu dobu byli maximálně vytíženi," uvedla Jana Poštová, tisková mluvčí ZZS hl. města Prahy.

Služba je určena výhradně imobilním lidem, kteří se nemohou dopravit na oficiální odběrové místo. Jedná se tedy zejména o osoby se zdravotním handicapem či s mentálním postižením. Objednat si ji mohou zájemci standardně přes obvodního lékaře či hygienickou stanici. 

"Ačkoli záchranná služba zajišťuje operační řízení těchto vozů, není možné tento odběr na tísňové lince objednat. Požadavky chodí buď od pražské hygienické stanice, případně od praktických lékařů. My je pak zpracováváme a odběrová vozidla na místa posíláme," dodala Jana Poštová, tisková mluvčí ZZS hl. města Prahy.

V současné době slouží k tomuto účelu dvě posádky. Třetí odběrový tým je pak vyčleněn na odběry v ohniscích nákazy. K dispozici budou minimálně do začátku února. Tento termín se může protáhnout v závislosti na poptávce lidí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu