• Načítám...
>

Praha podporuje provoz sběrných dvorů

  • 21. ledna 2021,
  • 10:35,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Necelými 26 milióny korun podpoří pražský magistrát provoz tří sběrných dvorů, které mají na starosti městské části. Ty musí dotaci využít na financování jejich běžného provozu. Jedná se o Prahu 12, 16 a 20.

Reklama

Na území hlavního města je aktuálně v provozu 19 sběrných dvorů. Tři z nich provozují městské části. Pro ně pražští radní schválili dotaci ve výši necelých 26 miliónů korun.

"Musím říci, že ta částka je poměrně veliká. Je mnohem vyšší nežli v roce minulém. V  napjatém rozpočtu hlavního města, protože peněz ze sdílených daní opravdu letos tolik nedostaneme, se snažíme v odpadovém hospodářství dělat maximum," konstatoval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Dotace budou čerpat Praha 12, 16 a 20. Použity budou na financování běžného provozu sběrného dvora.

"To znamená, že do této dotace spadnou jak mzdové náklady, tak další náklady spojené s likvidací nahromaděného odpadu, s další manipulací, opravou strojů, které jsou zapotřebí k provozu," konkretizovala Eva Alexová, místostarostka MČ Praha 20.

Sběrné dvory mohou bezplatně využívat všichni Pražané, kteří se prokáží trvalým bydlištěm na území hlavního města a odkládat sem mohou objemnější odpad jako například vysloužilý nábytek, ale také další druhy odpadů.

"Na našem sběrném dvoře jsme připraveni. Likvidujeme zhruba 3 tisíce tun odpadu ročně. Na to máme různé smlouvy se společnostmi, které se tímto zabývají," dodala Eva Alexová, místostarostka MČ Praha 20.

"Samozřejmě tam nemůžete dát odpad živnostenský, specifické věci, které tam nepatří, které musíte likvidovat jiným způsobem. Pilotně na dvou sběrných dvorech také vzniklo RE-USE centrum. Vy tam přiveze tu věc a tamní zaměstnanec rozhodne, zda se jedná o odpad nebo zda ta věc nemůže ještě někomu posloužit. Pak tam může přijet někdo, kdo ten stůl, židli, a tak podobně ještě využije," doplnil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

To využívají například nejrůznější sociální služby, ale i sociálně slabší lidé.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu