• Načítám...
>

Zastupitelé řešili problematiku očkování

  • 22. ledna 2021,
  • 16:11,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Opoziční zastupitelé jsou nespokojeni s koordinací očkování seniorů proti nemoci Covid-19. Poukazují také, na podle nich chybějící strategii, díky které by se v případě dostatečného množství vakcín mohla naočkovat větší část populace. Podle vedení pražského magistrátu ale kritika není na místě. Situaci totiž značně komplikují neustále se měnící informace ze strany vlády.

Reklama

Pražští radní čelili na posledním zasedání zastupitelstva vlně kritiky ze strany opozice. Ta je nespokojena s koordinací očkování seniorů proti nemoci Covid-19.

"Nám strašně vadí, že jak pan primátor Hřib, tak paní radní Johnová naprosto selhali v koordinaci a organizaci očkování pro Pražany. Jsem přesvědčena, že kdyby se tomu věnovali řádně, kdyby opravdu tomu dali trošku práce, tak že se to očkování mohlo dostat na mnohem více lidí v kategorii 80+, nežli tomu je," konkretizovala Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu.

Kritika ale podle pražského primátora není zcela na místě. V současné době jsou oočkováni všichni senioři a jejich pečovatelé v domovech pro seniory na území Prahy.

"Snažíme se dělat maximum co je možné, co nám umožňují vládní pravidla a skutečnost, že premiér zcela odmítá, abychom řídili v Praze očkování," oponoval Zděněk Hřib, primátor hl. města Praha.

"Děláme, zejména s panem primátorem, maximum možného. V podmínkách, kdy nejsou očkovací látky a ministerstvo nebo vláda ze dne den mění podmínky, ve kterých máme pracovat. Náš koordinátor nemá žádné kompetence, kterými by mohl ovlivňovat provozovatele státem stanovených očkovacích center, která jsou ve velkých fakultních nemocnicích," konstatovala Milena Johnová, radní hl. města Praha.

Opoziční zastupitelé také poukazují, na podle nich chybějící strategii, díky které by se v případě dostatečného množství vakcín mohla naočkovat větší část populace. Vytvoření plánu je ale podle vedení Prahy složité, vzhledem k měnícím se informacím ze strany vlády.

"Zásadní problém je, že informace od vlády jsou spíše kusé, neustále se mění. Teď jsme se dozvěděli, že vakcín dostaneme méně. Je to takové celé živé. Je velice obtížné v tomto prostředí nějak plánovat. Momentálně, i kdyby bylo spuštěno velkokapacitní očkovací centrum, které vláda chystá ve Vysočanech, tak by asi moc práce nemělo, protože dodávky vakcín, tak jak jsou momentálně naplánovány do Prahy, tak vlastně by se je snažili vyočkovat i státní nemocnice," doplnil Zděněk Hřib, primátor hl. města Praha.

Vedení Prahy bude i nadále jednat s vládou. Prioritou je oočkování imobilních seniorů co nejblíže jejich domovům. S tím by mohli podle primátora pomoci také praktičtí lékaři.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu