• Načítám...
>

Úmrtí Jaroslavy Janderové zasáhlo rodinu i kolegy

  • 27. ledna 2021,
  • 7:16,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V sobotu 23. ledna zemřela v 70 letech pražská zastupitelka a předsedkyně magistrátního kontrolního výboru Jaroslava Janderová. Podlehla těžkému zápalu plic, který způsobil koronavirus. Ztráta zarmoutila nejen její rodinu, ale i její kolegy.

Reklama

Náhlý skon právničky a zastupitelky Jaroslavy Janderové těžce zasáhl nejen její rodinu, ale i její kolegy. Pro většinu z nich byla silnou, energickou osobností, která bojovala za práva lidí. 

"Vyčnívala tím, že té energii dokázala dát ratio, dokázala ji stáhnout, zkrotit a udělat z ní takovou tu zodpovědnou energii s tahem na bránu. A to byla taková ta její zkušenost, která ji v kombinaci s vitalitou dělala naprosto jedinečnou. Podílela se na mnoho věcech, řadě problémů, se kterými se jako Pražané potýkáme. Řešila je energicky, vitálně, chodila vstříc lidem," zavzpomínal Tomáš Portlík, místopředseda zastupitelského klubu.

Jaroslava Janderová se rovněž aktivně angažovala v občanském sdružení Publicum commodum a pořádala akce připomínající zločiny komunismu. Taktéž podporovala otevření Muzea paměti XX. století.  

"Byla jsem moc ráda, že se do toho pustila. Během spolupráce jsem zjistila, že patří k lidem, kteří byli srdcem zapáleni pro to, že tady musí vzniknout muzeum totality, že nesmíme zapomínat na oběti totalitních režimů, na hrdiny, kteří jim dokázali vzdorovat. Zjistila jsem, kolik let spolu se svým sdružením toto prosazovala. Takže ta ztráta je jak lidská, protože ona byla velkou oporou nám všem i mě osobně, tak je to i velká ztráta pro muzeum," zdůraznila Hana Kordová Marvanová, radní hl. města Praha.

Od roku 2010 působila Jaroslava Janderová i na radnici Prahy 1. Nejprve jako zastupitelka, a poté jako předsedkyně zdravotního výboru. 

"Byla pro mě vzorem. Dá se říci, že byla takovou osobností, že všechny přesvědčila, že i ženy mají samozřejmě své místo v politice," doplnila vzpomínku Eva Špačková, místostarostka MČ Praha 1. 

Od roku 1994 působila také jako advokátka se specializací na autorské, obchodní a občanské právo. Věnovala se i podnikání, kdy provozovala jazzový a bluesový klub.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu