• Načítám...
>

Praha uzavře s městskými částmi dohodu o Trojmezí

  • 8. února 2021,
  • 10:15,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražský Magistrát připravil ve spolupráci s městskými částmi memorandum ohledně pozemků v oblasti takzvaného Trojmezí mezi Prahou 10, 11 a 15. Hlavní město usiluje o získání pozemků, které nyní vlastní soukromí majitelé včetně developerských firem. Memorandum by mělo být schváleno do konce března, jednání o pozemcích však zřejmě potrvají delší dobu.

Reklama

Trojmezí je rozsáhlým nezastavěným územím na pomezí Prahy 10, 11 a 15.  Jeho součástí je přírodní park Hostivař – Záběhlice a chráněné území Meandr Botiče. Pražský Magistrát proto připravil memorandum, jehož cílem je zachovat tuto lokalitu v maximální míře pro místní obyvatele. 

"My jsme připravili memorandum, kde deklarujeme všechny MČ, že by bylo vhodné získat tyto pozemky do vlastnictví hlavního města Prahy a to buď formou úplatných nabytí a nebo formou směn s těmi různými subjekty. I z toho důvodu, že by mohlo v budoucnu hrozit, že by se část toho území mohla oplotit, i kdyby se tam nerealizovala vlastní bytová výstavba, tak by to mohlo začít sloužit například jako průmyslové zahradnictví nebo sady, které ze zákona jdou oplotit. My tomu chceme předejít," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

Například radnice Prahy 11 chce na tomto území vybudovat nejrůznější sportoviště a vysadit dostatek zeleně. 

"Dále plánované projekty týkající se veřejného koupaliště, které nyní připravujeme, ale i toho, co nyní připravuje pan kolega - říká tomu pumptracková dráha. Naše představa je, že by to území primárně mělo sloužit pro volnočasové aktivity obyvatel, jejich rekreaci, takže by mělo být tvořeno parky a těmito investicemi," řekl Martin Sedeke, místostarosta MČ Praha 11. 

Hlavní město plánuje zhotovit urbanistickou studii celého území. Ta by měla přesně definovat, jak budou pozemky v budoucnu využívány. 

"Ani město to dnes nechce nabývat se záměrem toho, že bude stavět. Záměr, proč by to město chtělo nabývat, je ten, aby zde byla klidová zóna, aby zde bylo volnočasové využití," řekl Jan Chabr. 

Memorandum by mělo být zastupitelstvem hl. města schváleno do konce března. Následné jednání se soukromými majiteli o odkupu pozemků však zřejmě potrvají delší dobu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu