• Načítám...
>

Praha žádá vládu o stanovení data otevření škol

  • 12. února 2021,
  • 8:40,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vedení hlavního města apeluje na vládu České republiky, aby bezodkladně stanovila datum pro otevření škol při příznivé epidemiologické situaci a zařadila učitele do přednostní skupiny pro očkování proti onemocnění Covid-19.

Reklama

Frustrace a demotivace panuje u mnoho žáků, které deprimuje dlouhodobá distanční výuka. Absence kolektivu a dennodenní stereotyp se nepříznivě podepisuje nejen na jejich psychickém stavu, ale i na chodu celé rodiny. Podobně tuto situaci vnímá i paní Kateřina, která se stará o půlročního syna a zároveň dohlíží na výuku své devítileté dcery. 

"Manžel a dcerka mají mezi sebou často rozepře. On není celý den doma, a tak je tu Matylda víceméně jen se mnou. Takže když pak přijde manžel domů, tak si ho chce dcerka užít. Jenže on má v době covidu o to více práce, a tak toho společného času mají minimálně. Je to těžší a těžší a hlavně vidím na Matyldě, že už z toho začíná být frustrovaná. Kolikrát už si nechce zapnout ani kameru, aby učitel neviděl, jestli dělá něco jiného, protože ji to prostě už nebaví," uvedla Kateřina Šeminská.

Tlak rodičů, aby se situace co nejrychleji změnila, je v poslední době obrovský. Vedení hlavního města proto apeluje na vládu České republiky, aby bezodkladně stanovila datum pro otevření škol při příznivé epidemiologické situaci.

"Byla by určitá meta, kdy se to má stát. A až ve chvíli, kdyby tomu epidemiologická situace skutečně nenahrávala, tak by se to datum posunulo. Ale potřebovali bychom vědět, že se tím někdo zabývá, a že jsou nějaká reálná řešení na obzoru. I to by byla myslím vzpruha pro rodiče a žáky," konstatovala Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP. 

V současné době řeší vláda ČR otevření posledních ročníků na středních školách. Což by znamenalo návrat několika tisíců žáků a učitelů, kteří by se museli nechat v pravidelných týdenních či čtrnáctidenních intervalech testovat. 

"Pokud se podíváme na jednoduché finanční propočty takového plánu, tak nám to vychází na deset až patnáct miliónů korun, které budou muset být do tohoto testování investovány. Ty, ale Praha v současné době nemá. Počítáme tedy s tím, že by vláda přinesla nejen jasnou metodiku a plán návratu dětí, ale pomohla by i s financováním," doplnil Vít Šimral, radní hl. města Prahy.

Hlavní město taktéž vyzvalo vládu ČR, aby zařadila učitele i nepedagogické pracovníky školy do přednostní skupiny pro očkování proti onemocnění Covid-19. Tento návrh nakonec Poslanecká sněmovna schválila. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu