• Načítám...
>

Na zimní údržbě pracuje v Praze přes tisíc lidí

  • 9. února 2021,
  • 15:21,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Údržba chodníků v zimním období zaměstná v ulicích hlavního města stovky lidí. Je ale dobré udělat si pořádek v tom, co kdo vlastně odklízí. Technické služby totiž neručí za odklizení sněhu a ledovky ze všech komunikací.

Reklama

Po více jak deseti letech mají Pražané možnost opět zažít zimu i s pořádnou nadílkou sněhu. To se ale samozřejmě také odráží na údržbě komunikací, která se řídí plánem jež každoročně schvaluje Rada hlavního města Prahy. 

"Což v praxi znamená, že příkladně motoristické komunikace prvního pořadí jsou ještě rozděleny do komunikací 1. A pořadí a 1. B pořadí. Jsou tam dány limity. U pořadí A do dvou hodin a u B pořadí jsou limity do čtyř hodin, kdy se uskuteční ten zásah," popsala Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. města Prahy.

Podle podobného principu se postupuje i u nemotoristických komunikací. 

"U 1. pořadí dochází k úklidu chodníků nebo dalších ploch do dvanácti hodin. U komunikací ve druhém pořadí je to do osmačtyřiceti hodin," uvedla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. města Prahy.

Každý majitel nemovitosti a chodníku před ní, je povinen zajistit jeho schůdnost. 

"V případě, že jsou komunikace uklizeny a spadne led nebo sníh ze střechy, tak tam za případný úraz, který by se stal na zledovatělém chodníku nebo přímo tím pádem, zodpovídá majitel domu," upozornila Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. města Prahy.

Na webových stránkách TSK si každý může dohledat přímo svoji ulici a chodník. Barevné označení přehledně ukazuje, co a kde se uklízí.

"V ideálním případě lze kontaktovat Technickou správu komunikací. Ta volajícího pravděpodobně odkáže na oblastního správce. Případně ještě lidé mohou kontaktovat městskou část, protože ne všechny komunikace jsou magistrátní. To znamená, že mohou patřit pod městské části," konstatoval Radim Mana, tiskový mluvčí Pražských služeb.

Zimní údržba v Praze začíná 1. listopadu a končí 31. března. V současné době je připraveno zasáhnout v terénu celkem 1212 metařů, 73 sypačů a 53 menších strojů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu