• Načítám...
>

Rodiče demonstrovali za otevření škol

  • 9. února 2021,
  • 12:20,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Desítky lidí v pondělí odpoledne demonstrovaly před budovou MŠMT v Praze. Chtěli tak poukázat na nutnost otevření škol. Ty jsou již několik týdnů uzavřené v důsledku protiepidemických opatření. Výjimkou jsou 1. a 2. třídy základních škol.

Reklama

Několik desítek lidí demonstrovalo před budovou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy za otevření škol a vrácení dětí do školních lavic. V těch mohou podle aktuálních epidemiologických opatření usednout prozatím pouze žáci 1. a 2. tříd základních škol.

"Tři čtvrtě roku čekáme. Vláda nejprve říkala, ať čekáme a užíváme si Vánoce, nemá žádný plán a my nemůžeme obětovat mladou generaci i vzdělání. Nemohou být rok doma. Chceme, aby ministr Plaga konal takové kroky, aby se školy mohly otevřít. Včera bylo pozdě," řekl Václav Klaus ml., iniciátor demonstrace. 

Podle organizátorů demonstrace nepředložila vláda žádná data o počtu dětí, které se nakazily v souvislosti se školní výukou. A jaké je podle nich vhodné řešení?

"Buď může otevřít normálně a připravit způsob testování a trasování, aby ty školy mohly být co nejvíce otevřeny. Mezi mladou generací je ta rizikovost malá, čili ty děti nemůžeme obětovat ve prospěch toho, že se samozřejmě bojíme té vážné nemoci," řekl Václav Klaus ml. 

Hnutí Trikolora, které demonstraci svolalo spolu s iniciativou Vraťme děti do škol, hodlá vyvíjet větší tlak na vládu, aby otevření škol spustila v co nejkratším čase.

"Ve čtvrtek budeme hlasovat proti nouzovému stavu, protože to není žádný nouzový stav, to je stav čekání a apatie. Myslím si, že hodně politických stran už bude hlasovat také a co můžeme dělat jiného. Interpelujeme, děláme protestní shromáždění, snažíme se zvýšit tlak na vládu, aby školy otevřela," řekl Václav Klaus ml. 

Otevření škol je častým tématem jednání vlády. Podle návrhu ministra školství by se do lavic mohly vrátit 1. března závěrečné ročníky středních škol. Podmínkou by však mělo být zavedení pravidelného testování žáků i zaměstnanců škol na Covid-19.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu