• Načítám...
>

Hlavní město pomáhá lidem bez domova přečkat mrazy

  • 11. února 2021,
  • 12:44,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Nejen metropoli, ale i celé Česko zasáhly silné mrazy, které by měly trvat dalších deset dní. Toto nepříznivé počasí je hrozbou zejména pro lidi bez přístřeší. Hlavní město proto navýšilo kapacitu nocleháren a zároveň prostřednictvím terénních pracovníků poskytuje základní pomoc.

Reklama

Silné mrazy panují v metropoli už několik dnů a podle meteorologické předpovědi se situace v nejbližší době jen tak nezmění. Největšímu riziku čelí lidé bez domova v noci, kdy teploty klesají až na -15 stupňů Celsia. Hlavní město proto navýšilo kapacitu nocleháren a zároveň otevře v Holešovicích novou noclehárnu s kapacitou 78 lůžek. 

"Noční kapacity pro přespávání jsou stoprocentně naplněny. Výjimkou je jen loď Hermes, kde bylo včera zhruba sedmdesát volných postelí. Takže jsme se domluvili, že navýšíme v jedné z těch nocleháren kapacitu," konstatovala Milena Johnová, radní hl. města Prahy.

Přesto se najde mnoho osob, které z různých důvodů odmítají přespat v noclehárnách a raději vyhledávají útočiště venku. I na tyto lidi myslí Centrum sociálních služeb Praha, které se snaží tyto lidi informovat o možnostech přespání nebo jim poskytnout alespoň materiální pomoc.

"Víme, že je v současné chvíli venku v riziku zdraví i života příliš mnoho lidí na to, abychom to obsáhli jen našimi terénními pracovníky. Takže jsme denně v kontaktu s městskou policií a já musím říci, že spolupráce s ní je v těchto dnech vynikající," uvedl Martin Šimáček ředitel Centra sociálních služeb Praha.

Spacáky, stany a karimatky. To je základní vybavení terénních pracovníků, kteří pomáhají v těchto mrazivých dnech lidem bez domova. 

"Terénní pracovníci jsou vybaveni novými spacími pytli, které lépe obstojí v těchto mrazech. Některé z těch hlídek mají k dispozici i balíčky první pomoci nebo podpory, a to včetně jídla. To vše těm lidem dáváme, pokud se rozhodnou zůstat venku," dodal Martin Šimáček ředitel Centra sociálních služeb Praha.

Centrum sociálních služeb hl. m. Prahy zároveň vyzývá Pražany, aby v těchto dnech nebyli vůči lidem bez přístřeší lhostejní a zeptali se jich,  jestli nepotřebují s něčím pomoc. Případně zavolali rovnou na linku 155 nebo 156. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu