• Načítám...
>

V pražské botanické zahradě vyklíčila vzácná rostlina

  • 12. února 2021,
  • 13:29,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V Botanické zahradě hlavního města Prahy právě vyklíčily semínka velice vzácné rostliny. Pittosporum brevispinum je velice ohroženou rostlinou a ve volné přírodě se jich nachází už jen několik kusů. Slizopod je český název této vzácné rarity.

Reklama

I když je pražská botanická zahrada zavřená, mohou se tu pochlubit pěstitelským úspěchem, vyklíčila tu totiž velice vzácná rostlina.

"Pittosporum brevispinum. Což je ojedinělá rostlina, která se nachází na několika málo lokalitách na Nové Kaledonii. Botanická zahrada se dlouhodobě snaží zachraňovat rostliny pocházející z této jedinečné oblasti," konkretizoval Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. města Prahy.

Slizoplod je pak český název této rostlinky a až vyroste stane se z ní keř.

"S oválnými, tvrdými listy. Důsledek toho, jak roste v sušších podmínkách. Má poměrně hezké květy, tuším, že bílé barvy. Je relativně větší asi tak dva, tři centimetry v průměru. Ta klíčivost není vždy spolehlivá. Je to vždy loterie, ale tady se nám podařilo minulý týden vyklíčit tři, a nyní tady lezou další dvě semena. Takže dalších pět rostlin je úžasný výsledek," popsal Vlastimil Rybka, odborný náměstek Botanické zahrady hl. města Prahy.

Toto pittosporium je vzácné i proto, že se vyskytuje v typu lesa, kterému se říká tvrdolistý. Těch je už teď na pobřeží Nové Kaledonie velice málo.

"Zbylo z nich jen jedno procento. Konkrétně této rostlinky na jednom až dvou místech, o tom druhém se není zcela jistě, je jedenadvacet keřů. Takže je to opravdu unikát v tom smyslu, že je to jedna z posledních šancí na jeho rozmnožení a záchranu," zdůraznil Vlastimil Rybka, odborný náměstek Botanické zahrady hl. města Prahy.

Podle náměstka pro odbornou činnost Vlastimila Rybky, bude růst zpočátku velmi pomalý a velké zesílení lze očekávat až po přesazení do skleníku Fata Morgana.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu