• Načítám...
>

V Praze vzniknou nová výjezdová stanoviště pro ZZS

  • 12. února 2021,
  • 15:04,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

I přes obtížnou situaci vzniknou v metropoli nová výjezdová stanoviště pro ZZS. Do jednoho roku začnou fungovat stanoviště v nemocnicích sv. Alžběty Na Slupi a Na Františku. Hlavní město tak reaguje na neustále rostoucí hustotu dopravy, populaci a počet seniorů. Právě k lidem nad 60 let vyrážejí pražští záchranáři nejčastěji.

Reklama

Síť výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy se po šesti letech opět rozroste. Dvě nová místa vzniknou v nemocnicích sv. Alžběty Na Slupi a zde Na Františku. 

"V případě Nemocnice Na Františku rekonstruujeme stávající prostory a bude tam výjezdová základna. Tím budeme mít ošetřený druhý břeh Vltavy. Na Slupi, tam je zahrada a v té zahradě vystavíme modulární systém a dokážeme našim záchranářům nabídnout kvalitní a moderní výjezdovou základnu," řekl Petr Kolouch, ředitel ZZS hl. m. Prahy. 

Do roka by měla obě výjezdová stanoviště začít sloužit svému účelu. Cílem je zachovat nízké dojezdové časy záchranářů k akutním situacím navzdory rostoucímu městu, počtu obyvatel i neustále houstnoucí dopravě. Tento záměr by se však neobešel bez finanční podpory hl. m. Prahy. 

"Ty rozpočty se teď právě tvoří, budou to jednotky milionů a pak samozřejmě provoz, ale to je naprosto nezbytné. My musíme počítat s tím, že populace v Praze stárne a za druhé se Praha rozšiřuje. Praha se musí přizpůsobovat těm změnám v demografii, takže je to určitě na místě," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

"Záchranná služba v Praze pracuje už mnoho desítek let, ale nečerpá evropské finance. Tím se lišíme od těch krajských záchranných služeb, které si v minulosti obnovily nebo postavily výjezdové stanice právě z těchto prostředků a velmi si vážím toho, že i v této složité době na nás Praha v tomto směru myslí a toto jsou skutečné kroky, které budou brzy vidět," řekl Petr Kolouch. 

V různých městských částech po celé Praze se aktuálně nachází 20 výjezdových stanovišť. V roce 2022 má město v plánu dokončení nové základny v Argentinské ulici, která naváže na výstavbu budovy Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu