• Načítám...
>

Nouzový stav po několika měsících končí

  • 12. února 2021,
  • 14:25,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V pondělí s největší pravděpodobností skončí nouzový stav. Na to se rozhodla reagovat Praha společně se Středočeským krajem. Oba regiony ubezpečují občany, že jsou připraveny na boj s pandemií. Zároveň by chtěly upravit dosavadní vládní opatření.

Reklama

Pražský primátor a středočeská hejtmanka svolali tiskovou konferenci kvůli ukončení nouzového stavu. Na ní chtěli především uklidnit obyvatele hlavního města a Středočeského kraje a také ujistit, že oba regiony jsou připraveny na to, co se bude dít v následujících dnech.

"To, co jsme udělali ráno, jak za Střední Čechy, tak vím, že to udělal i pan kolega Hřib, je, že jsme odeslali prostřednictvím datové schránky žádost na Ministerstvo zdravotnictví, aby nám sdělilo, jaké kroky na základě Zákona o ochraně veřejného zdraví připravuje přijmout v následujících dnech po skončení nouzového stavu," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

"My jako hejtmani navazujeme tam, kde skončí Ministerstvo zdravotnictví potažmo hygiena se svými standardními správními nástroji. Co vám můžeme slíbit, je to, že ty kroky budeme úzce koordinovat mezi Prahou a Středočeským krajem, protože nám nepřijde úplně smysluplné, aby se ten režim úplně nějak významně měnil," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Jestli bude v Praze a Středních Čechách vyhlášen takzvaný stav nebezpečí, bude záležet především na pokynech, které přijdou z Ministerstva zdravotnictví. Obě samosprávy by ale dosavadní opatření rády upravily.

"My určitě chceme přehodnotit ta stávající opatření, protože přeci jen to, co vidíme kolem nás, tak je zjevné, že některá z těch opatření nefungují. Já budu preferovat cestu, kdy bude méně šikany občanů a více osobní odpovědnosti," řekl Zdeněk Hřib.

"Jenom bych chtěla všechny ubezpečit, že tu situaci zvládneme, že nám nezkolabují nemocnice, že se postaráme o zdravotní péči, že máme možnosti, jakým způsobem tu zdravotní péči zajistit," řekla Petra Pecková. 

Jak vše dopadne, by mělo být jasné během následujících hodin, kdy se bude čekat na výsledky jednání s Ministerstvem zdravotnictví a vládou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu