• Načítám...
>

K průzkumu stokové sítě se používá kouřová metoda

  • 17. února 2021,
  • 9:05,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Téměř každý den se pod metropolí pohybují pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací. Při prohlídkách v loňském roce zjistili téměř tři desítky havárií a zároveň vypracovali 76 návrhů na odstranění závad. V okrajových částí Prahy pracovníci PVK revidují stokovou síť pomocí takzvané kouřové metody.

Reklama

Pražská stoková síť je pod bedlivou a pravidelnou kontrolou pracovníků Pražských vodovodů a kanalizací.  Jen v loňském roce, v rámci preventivního průzkumu, prohlédli přes sto kilometrů kanalizace a zrevidovali 2 506 vstupních šachet a objektů na stokové síti. 

"V loňském roce jsme zkontrolovali přibližně 139 kilometrů kanalizací. Kromě jiných drobnějších závad jsme našli také třicet míst s havarijním stavem. Ty samozřejmě okamžitě opravujeme," konkretizoval Jan Bernát, vedoucí oddělení průzkumu stokové sítě PVK.

Pří průzkumu stokové sítě používají pracovníci hned několik sofistikovaných postupů. 

"Tou stěžejní prací je, že prohlížíme kanalizaci televizními inspekčními systémy. Je to taková speciální televize na vozíku, která projíždí kanály. Ty větší profily procházíme případně sami," popsal Jan Bernát, vedoucí oddělení průzkumu stokové sítě PVK.

V okrajových částech metropole probíhají kontroly pomocí tzv. kouřové metody, která se používá zejména ve Švédsku. Jedná se o jednoduchou a zároveň velmi efektivní metodu.

"Naučili jsme se tu metodu od kolegů ze Švédska. To zařízení jsme si ale vyrobili sami. Je to běžný vyvíječ mlhy, který se používá na diskotékách. To znamená, že ten kouř je neškodný. Má atest, takže s ním nemůžeme nikomu ublížit," upozornil Jan Bernát, vedoucí oddělení průzkumu stokové sítě PVK.

I díky této metodě se PVK podařilo nalézt 12 nesprávně napojených splaškových přípojek na srážkovou kanalizaci. Jejich odpojení přispělo ke zlepšení kvality povrchových vod na území metropole.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu