• Načítám...
>

Chovatel David Vala se stará o klokany nebo ďábly

  • 17. února 2021,
  • 15:07,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

David Vala je jedním z vrchních chovatelů v pražské Zoo. Na starosti má mimo jiné i klokany nebo ďábly medvědovité. Jak vypadá jeho den se dozvíte v následující reportáži.

Reklama

Být chovatelem v pražské zoologické zahradě je dobrodružné, prestižní, ale také nelehké povolání. Své o tom ví i chovatel David Vala. Má na starosti zvířata v Darwinově kráteru. Mezi jeho svěřence tak patří třeba klokani nebo ďábli medvědovití.

"Ráno vždy kontroluji zvířata, zda jsou všechna v pořádku. Jestli se jim něco v noci nestalo, popřípadě zda nejsou nějak nemocná. Pak začíná standardně úklid, příprava krmení a samotné krmení. To se děje po celý den. Noční zvířata jsou pod kamerovým systémem jako například čerti nebo ježury. Tam se ještě kontroluje noční záznam, zda se u nich něco nedělo," popsal David Vala, chovatel Zoologické zahrady hl. města Praha.

Nejatraktivnější je pak krmení. To se totiž klokani v Darwinově kráteru přiblíží k návštěvníkům skoro na dotek.

"Jsou naučeni na signál, po kterém dostávají granule. Dáváme ji jim dvakrát denně. Jinak zde mají seno, které je přístupné stále. Čerti se krmí většinou přímo z ruky. Chovatel si je zavolá ven na krmení a tahá se s nimi o potravu, což je pro ně přirozené i v přírodě. Tam se jich seběhne skupinka a tahají se mezi sebou o kořist," uvedl David Vala, chovatel Zoologické zahrady hl. města Praha.

V koronavirovém období, kdy je zoologická zahrada uzavřena, se pro chovatele v denním režimu nic nemění. U zvířat je to ale jinak.

"Je vidět, že jim chybí návštěvníci. Když někdo přijde, tak se třeba klokani jdou hned podívat a dávají pozor, jak jste teď mohli vidět. Je to pro ně zpestření, které jim chybí," upozornil David Vala, chovatel Zoologické zahrady hl. města Praha.

Pro chovatele Davida Valu je práce v expozici tasmánské a australské fauny zážitkem a stále se něco nového o zvířatech dozvídá.

"Nejzajímavější jsou pro mě asi čerti, protože se o nich moc neví. To se snažím vypozorovat a pak s nimi nějakým způsobem vycházet a dorozumět se s nimi," dodal David Vala, chovatel Zoologické zahrady hl. města Praha.

Zoo Praha je také teprve druhá v Evropě, která tyto největší dravé vačnatce získala přímo z Tasmánie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu