• Načítám...
>

Praha zná první výsledky antigenního testování dětí

  • 18. února 2021,
  • 17:06,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha 9 zveřejnila první výsledky pilotního projektu neinvazivního testování dětí z mateřských a základních škol. Hlavní město plánuje tento postup aplikovat i v ostatních městských částech.

Reklama

Praha 9 zveřejnila první výsledky pilotního projektu neinvazivního testování dětí z mateřských a základních škol na onemocnění Covid - 19. To probíhalo prostřednictvím antigenních testů ze vzorků slin. 

"Na Litvínovské 600 bylo osloveno 108 rodičů, 4 se odmítli testovat. Testovalo se tedy 104 dětí - negativních bylo 98 a 6 rodičů ten dokument neodevzdalo. V případě mateřské školy bylo 140 dětí a 16 zaměstnanců. 16 zaměstnanců bylo negativních, test odmítlo převzít 29 rodičů, tedy 119 dětí se otestovalo v té školce, negativních bylo 87 a neodevzdalo nám to 24 rodičů," řekl Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9. 

Výhodou těchto testů je, že jsou mnohem přesnější než doposud užívané a zároveň dokáží odhalit mutace viru. 

"Ten PCR test navíc odhaluje i tu případnou britskou mutaci, takže to je důležité v té současné době vědět. Ten test je stejně kvalitní jako současné PCR testy, akorát je tam odlišná metoda odběru toho biologického vzorku. Novější testy jsou lepší, protože falešná pozitivita je tam výrazně nižší," řekl Michal Mikšík, tiskový mluvčí GHC. 

Tato metoda myslí i na případ, kdy má dítě problém nashromáždit dostatečné množství slin. Součástí testovací sady je i tyčinka, kterou lze vložit přímo do úst. 

"Není možné, aby se strčila dítěti tyčinka do úst a za vteřinu se vyndala, je tam minimálně 10 - 20 vteřin čas, což je důležité praktické upozornění, aby se zvýšila i spolehlivost těch testů," řekl Zdeněk Davídek. 

Pilotní projekt podporuje vedení hlavního města, které usiluje, aby si metody testování určovaly městské části a kraje samy, bez zásahů vlády. 

"Vláda má zatím velmi centralizovaný přístup, kdy by chtěla stejný metodický pokyn rozeslat na všechny školy a zřizovatele. My si ovšem myslíme, i díky zkušenostem, které máme z toho pilotu, že zřizovatelé sami dokáží nejlépe odhadnout, jaký typ testování a jaká forma je pro školy na území městských částí nebo celého města nejlepší," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy. 

Pilotní projekt testování dětí touto neinvazivní metodou bude probíhat ještě necelý měsíc. Už teď je jasné, že se do něho plánuje zapojit většina městských částí v hlavním městě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu