• Načítám...
>

Chovatelé se snaží zvířatům v zoo zpestřit volný čas

  • 22. února 2021,
  • 14:23,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

I zvířata v Zoologické zahradě hl. m. Prahy si chtějí hrát. Volnočasové aktivity pro ně připravují jejich chovatelé, a to v rámci takzvaného enrichmentu, který je dnes součástí každé moderní zoo. Jak to vypadá v praxi vám přiblížíme v reportáži.

Reklama

Kromě základní péče se chovatelé v pražské zoo snaží zvířatům zpestřit prostředí, ve kterém žijí, vyplnit jim jejich volný čas a stimulovat jejich přirozené chování fyzickou i mentální aktivitou. Jedná se o takzvaný enrichment. 

"Snažíme se zjistit více o jejich přirozeném chování. Na základě našich zjištění pak pro ně například vymýšlíme fyzické aktivity. Aby si posilovala svaly, které by běžně neužívala. U tygrů malajských jsme třeba v loňském roce instalovali takzvaný krmný kmen. Je to holý kmen bez větví, na který jim občas zavěšujeme maso. Tygra to nutí vyvinout mnohem silnější fyzickou aktivitu pro získání potravy," popsala Markéta Lavická, specialistka na pohodu zvířat a enrichment.

Pro celkovou pohodu zvířat je enrichment velmi důležitý. Pro některé druhy může být dostačujícím zpestřením už samotný vizuální kontakt se zvířaty v sousedství či přítomnost návštěvníků. Řada jedinců však uvítá větší míru rozptýlení a podnětů.

"Pro papoušky je přirozené, že vyhledávají potravu na zemi nebo v různých křovinách. Aby se mohly rozvíjet jejich návyky, tak jsme pro ně připravili copy z vrbového proutí.  Při pletení v nich vzniká mnoho kapsiček a my do nich poschováváme semínka, kterými se běžně papoušci živí," upozornila Markéta Lavická, specialistka na pohodu zvířat a enrichment.

Například pro lední medvědy připravují chovatelé různé plovoucí hračky, zamraženou potravu v ledu, ale také využívají pachy, které tyto inteligentní šelmy aktivizují.

"Také používáme bylinky jako jsou máta, meduňka nebo šanta. Třeba u ledních medvědů. Je opravdu zajímavé, jakým způsobem zvířata reagují na různé vůně," dodala Markéta Lavická, specialistka na pohodu zvířat a enrichment.

Jak enrichment zpříjemňuje život zvířat v pražské zoo, mohou zájemci sledovat prostřednictvím youtubového kanálu pod názvem Krátce ze zoo. Denně je zde publikováno šest videí o délce od půl minuty až do dvou minut.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu