• Načítám...
>

Pan Hvězdička slaví kulatiny

  • 22. února 2021,
  • 16:30,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V každé zoo považují za úspěch, pokud se jejich zvířata dožívají vysokého věku. Podobně je tomu i v pražské zoologické zahradě. Tady právě slaví dvacetiny pan Hvězdička. Jedná se o tučňáka, kterého poznáte podle jasného znaku, který zdobí jeho bříško.

Reklama

V pražské zoo se věnují chovu tučňáků od 60. let dvacátého století. Za tu dobu se tamním chovatelům podařilo odchovat přes 140 jedinců. Nejstarším členem a hrdým otcem této početné rodiny je pan Hvězdička, kterého poznáte podle jasných znaků na břiše. 

"Pan Hvězdička se u nás v zoo vylíhl před dvaceti lety. Je to krásné kulaté číslo. Žije tady u nás celý život se svojí partnerkou paní Hvězdičkovou. Tučňáci žijí celý život v páru, ve kterém se rozmnožují a odchovávají svá mláďata.  Panu Hvězdičkovi jsme připravili k narozeninám tučnou makrelu, na které se pochutnal," uvedl Jakub Mezei, vrchní chovatel tučňáků.

Tento druh tučňáka byl pojmenován po přírodovědci Alexandru von Humboldtovi. Jeho typickým znakem je narůžovělá kůže nad očima a kolem zobáku. Jedná se o žlázy obklopené cévami, které plní termoregulační funkci. Pan Hvězdička se od ostatních tamních tučňáků odlišuje svoji klidnou povahou, což usnadňuje chovatelům práci. 

"Pan Hvězdička je opravdu velice klidný tučňák, neklove nás oproti těm ostatním, kteří jsou velice agresivní a zlí, a to přestože to jsou zvířata, která jsou na nás zvyklá. Tolerují, respektují, znají nás, protože s námi každý den přijdou do kontaktu. Přesto jsou svým způsobem tito tučňáci stále divocí. Ale když třeba uklízíme poblíž hnízda pana Hvězdičky, tak on nás neklove. Ostatní tučňáci si ale své hnízdo brání. Klovou a jsou velice agresivní," popsal Jakub Mezei, vrchní chovatel tučňáků.

Tučňák Humboldtův se běžně vyskytuje v Jižní Americe na pobřeží Peru a Chile. Svou  výškou 56 až 73 centimetrů patří ke středně velkým tučňákům. Běžně se dožívá až 40 let. 

"Pan Hvězdička je ještě stále v produktivním věku. V tomto období je u tučňáků doba rozmnožování a můžete tedy vidět, jak někteří nosí do svých hnízd větve, slámu nebo si škubou trávu. Pan Hvězdička a paní Hvězdičková už mají hnízdo připraveno a my si myslíme, že paní Hvězdičková bude co nevidět snášet snůšku dvou vajíček," upozornil ještě Jakub Mezei, vrchní chovatel tučňáků. 

Tučňák Humboldtův je nejčastěji chovaným druhem tučňáka v zajetí. Dobře se množí a zvykl si i na evropské podmínky. V červeném seznamu ohrožených druhů je klasifikován jako zranitelný. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu