• Načítám...
>

Situace kolem koronaviru se nelepší

  • 22. února 2021,
  • 16:56,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Až 75 procent všech nakažených koronavirem v Praze má prý takzvanou britskou mutaci koronaviru. Ta je více nakažlivější a agresivnější. Hlavní město se tedy rozhodlo přispět Hygienické stanici hlavního města Prahy na nové zaměstnance, kteří pomohou s trasováním kontaktů.

Reklama

Situace ohledně koronaviru se nezlepšuje. Hlavní město se tedy rozhodlo finančně podpořit Hygienickou stanici hlavního města Prahy částkou 300 tisíc korun.

"Domluvili jsme se, že posílí trasovací kapacitu v Praze tím, že najme více lidí, kteří mohou reagovat na zvýšený počet pozitivně testovaných lidí," uvedla Milena Johnová, radní hl. města Praha.

Město také přispěje hygienické stanici na takzvaného trasovacího ombucmana. Ten bude zkoumat kritické připomínky k trasování.

"A společně s pracovníky hygieny zkoumat a zjišťovat, jakým způsobem došlo ke zdržení nebo ke špatné reakci, a potom bude komunikovat tento takzvaný ombucman s těmi lidmi, kteří ohlásí problémy a řekne jim, co se vlastně stalo," vysvětlovala Milena Johnová, radní hl. města Praha.

Od úterý jsou z rozhodnutí vlády respirátory povinné na veřejných místech. Praha je bude distribuovat sociálně slabým pomocí potravinových bank.

"Praha dostala dar v podobě respirátorů a roušek. Potravinová banka standardně rozděluje potraviny a hygienické potřeby lidem, kteří mají doporučení sociálního odboru městské části nebo nějaké sociální služby. Takže to by byl ten kanál pro ty lidi, kteří nemají dostatek finančních prostředků," doplnila Milena Johnová, radní hl. města Praha.

Zároveň si primátor stěžuje na komunikaci vlády. Hlavní město, podle jeho slov, ani pár hodin před povinným nošením respirátorů neví, kde přesně musí být nošeny.

"Momentálně se k tomu snažíme přistoupit aktivně alespoň v tom smyslu, že řešíme, zdali by bylo možné do vestibulu metra umístit automaty, ve kterých by si člověk mohl koupit respirátor," uvedl Zdeněk Hřib, primátor hl. města Praha. 

Podle radní Mileny Johnové mají až tři čtvrti všech nakažených v Praze takzvanou britskou mutaci koronaviru. Ta je podle všeho mnohem nakažlivější a agresivnější. V poslední době přibývá také mladších lidí s vážným průběhem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu