• Načítám...
>

Praha bude mít jednotný orientační systém

  • 23. února 2021,
  • 12:05,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město a společnost ROPID vypíší graficko-designerskou soutěž na jednotný informačně orientační systém. Ten má pomoci s orientací v metru, na zastávkách, ale třeba i v samotných vozech MHD. Současný systém má totiž kořeny v 80. letech a jeho funkce jsou již nedostatečné.

Reklama

Praha bude mít nový, jednotný, informační a orientační systém. Ten má pomoci s orientací v ulicích a především ve veřejné dopravě. Nezmění jen vzhled jednotlivých prvků, ale zejména kvalitu a rozsah poskytovaných informací.

"To, že přijedete do nějaké stanice metra, kde jste dlouho nebyli a bloudíte, aby jste našli správný výstup nebo našli správný směr k vašemu autobusu kam se chystáte přestoupit, nevíte přesně z jakého směru, od jakého označníku vám odjede vaše linka do žádaného směru, to se změní. Změny má obsáhnout v budoucnosti nastavený jednotný informační systém," konstatoval Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. města Praha.

Nový informační systém by tak měl usnadnit cestování nejen Pražanům, ale především návštěvníkům hlavního města a turistům. Orientační systém by se měl měnit nejen v metru, v ulicích nebo na zastávkách, ale třeba i v samotných dopravních prostředcích.

"Jednotně v každém autobuse bude nějaký navigační prvek. Třeba LCD obrazovka, která nám řekne, kde máme přesně vystoupit, poradí nám jaké přestupy tam budou. Abychom věděli, že když tady vystoupím, tak že tam bude do pár minut autobus a nebudeme tam muset třeba půl hodiny čekat," popsal Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. města Praha.

Konkrétní podobá orientačního systému bude vybrána v graficko-designérské soutěži.

"Která bude nyní následovat. Budeme opětovně pracovat se všemi městskými organizacemi ať už je to Dopravní podnik, TSK nebo Institut rozvoje a plánování hlavního města Prahy. Budeme pracovat na zadání pro tuto soutěž, která bude mezinárodní a otevřená," upozornil Petr Tomčík, ředitel ROPID.

ROPID který má celou soutěž na starosti, počítá s že graficko-designerskou soutěž vypíše během jarních měsíců.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu