• Načítám...
>

Praha chce z Modernizačního fondu čerpat miliardy

  • 23. února 2021,
  • 13:41,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město má připraveno mnoho inovativních projektů, které zlepší životní prostředí, ovzduší a výrazně sníží i uhlíkovou stopu metropole. Finančně má podporu těmto projektům zajistit Modernizační fond EU. Hlavní město chce dát peníze například do fotovoltaiky, energocentra nebo bioplynové stanice.

Reklama

Modernizační fond EU má pomoci Česku s přechodem na nízkouhlíkovou ekonomiku. České republice by tento fond mohl přinést do roku 2030 až 150 miliard korun. A velký krajíc z těchto peněz si chce ukrojit i hlavní město.

"Je to obrovská příležitost pro skokový přechod na obnovitelné zdroje a také snížení energetické náročnosti budov. Jako Praha jsme v tomto udělali obrovský kus práce. Máme připravený plán dekarbonizace Prahy, a na to samozřejmě potřebujeme získat finanční prostředky. Toto je jedna z obrovských možností," konstatoval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

Peníze by se měly využít například solární fotovoltaické výrobny, a to jak na městských budovách, tak i na objektech soukromých vlastníků. V tomto směru má hlavní město v zásobě mnoho projektů.

"Vznikají energocentra na Císařském ostrově, kde bychom byli rádi, kdybychom mohli využívat odpadní vodu. Rozdíl její teploty s vodou, kterou potom budeme vypouštět do Vltavy. Jsme s tím kupříkladu v rámci hlavního města schopni pokrýt až třicet procent potřeby tepla. Jsou to i projekty v rámci cirkulární ekonomiky, adaptační strategie na změnu klimatu nebo elektromobility," upozornil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

Tyto inovace posunou Prahu v mnoha směrech, zlepší životní prostředí, sníží emise. V neposlední řadě také výrazně podpoří pražskou ekonomiku.

"Jsou to nové pracovní příležitosti pro chytré lidi. Pomůže to určitě univerzitám, vědecko-výzkumným institucím, které se na tom budou podílet. Je třeba držet krok a Modernizační fond nám k tomu napomůže," dodal Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

I díky tomuto fondu a investicím, které jsou s ním spojeny, chce metropole snížit uhlíkové emise do roku 2030 na polovinu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu