• Načítám...
>

Lov ve volné přírodě nahrazuje lachtanům cvičení

  • 24. února 2021,
  • 13:35,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Jakub Mezei je hlavním chovatelem lachtanů a tučňáků v pražské zoologické zahradě. Návštěvníci ho mohou vidět pravidelně během veřejného krmení či představení. V současné době ho můžete sledovat na youtubovém kanále Krátce ze zoo. Jak vypadá pracovní den s těmito rozvernými a inteligentními zvířaty jsme pro vás zachytili v reportáži.

Reklama

Lachtani jsou neobyčejně inteligentní a hravá zvířata. Jejich dovádění mohou za běžných okolností sledovat návštěvníci pražské zoologické zahrady. Lachtani zde cvičí pod vedením hlavního chovatele Jakuba Mezeie. Získat si však důvěru těchto dravých šelem není jednoduché.

"Nejtěžší asi pro mě bylo to, aby mě lachtan Meloun přijal jako vůdce jeho harému. On respektuje jen toho, koho on sám chce respektovat. Takže chvíli trvalo, nežli si na mě zvyknul, ale po pár týdnech jsme se sžili a myslím si, že jsme skvělá parta. Což dokazujeme při našich vystoupeních, které ukazujeme návštěvníkům zoo," upozornil Jakub Mezei, vrchní chovatel tučňáků a lachtanů. 

Lachtaní představení se nedělají výlučně pro zábavu a potěšení diváků. Cvičení vychází z jejich přirozeného chování ve volné přírodě. Pro lachtana je důležitou zábavou, která mu v zoo nahrazuje lov. 

"My třeba říkáme lachtanům aby si dělali ploutvičky. To znamená, že si lachtan čistí okolí očí. To dělá lachtan i ve volné přírodě. Nebo když se například lachtan drbe, tak mi ukazujeme návštěvníkům proč má lachtan na zadních ploutvích drábky a je tak schopen se podrbat a pečovat o svoji srst. S lachtany pracujeme na základě pozitivního posilování. Je to víceméně podobný způsob jako u psů. Do ničeho je nenutíme. Když se jim nechce cvičit, tak se nic neděje. Oni vědí, že vždy za nějaké provedené chování dostanou odměnu. Tu samozřejmě dostanou i kdyby necvičili. Zkrátka je to vše založeno na dobrovolnosti a jejich hravosti," vysvětlil Jakub Mezei, vrchní chovatel tučňáků a lachtanů.

Nedílnou součástí cvičení je takzvaný veterinární trénink. Ten chovatelům umožňuje dohlížet na zdravotní stav zvířat. 

"Jelikož to jsou šelmy příbuzné medvědům, tak ses nimi snažíme vycházet zcela v klidu. A když dojde k nějakému veterinárnímu vyšetření, tak abychom nestresovali a nezranili je ani nás. Lachtan by nás totiž mohl i pokousat. A tak s nimi už od útlého věku cvičíme tyto veterinární kroky. Tak aby vyšetření bylo pro ně bylo pohodové," dodal  Jakub Mezei, vrchní chovatel tučňáků a lachtanů.

Přestože trénink tvoří nedílnou součást dne, většinu času věnuje Jakub Mezei krmení a úklidu. Jak takový den vypadá můžete sledovat na youtubového kanálu Krátce ze zoo, kam chovatelé pravidelně umisťují své příspěvky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu