• Načítám...
>

Divadlo Zvoneček vás chytí za srdce

  • 28. února 2021,
  • 12:32,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Loutkové divadlo Zvoneček baví zejména lidi z Prahy už desítky let. V dnešní době působí i jako komunitní centrum a organizátor zajímavých akcí pro celou rodinu.

Reklama

V roce 1968 odkoupil pan Jiří Vorel několik starých loutek od potomka legendárního českého loutkáře Matěje Kopeckého. Jako začínající sběratel však netušil, že tímto krokem odstartuje vznik nového divadla. Krátce nato totiž spontánně vzniká soubor složený z dobrovolníků a nadšenců, který vystupuje v branickém kulturním domě. 

"Toto divadlo v podstatě vzniklo velmi organicky, na základě toho, že pan Vorel sbíral loutky a pak už jich měl tolik, že nevěděl, co s nimi. Udělal jedinou logickou věc a začal s nimi hrát. Z toho houfu těch nadšených dětí, které chodily na pohádky, vyselektoval pár velkých nadšenců, kteří v divadle zůstali, vyrostli tam a začali sami vodit loutky, takže ten původní Zvoneček byl založen na ryzím nadšení," řekla Denisa Kábrtová, ředitelka Tradičního loutkového divadla Zvoneček. 

Od roku 1983 působí soubor v Kulturním centru Novodvorská. Svým repertoárem zaměřeným na tradiční pohádky si za svou dobu činnosti získal srdce mnoha dětí i dospělých. 

"Je bezvadné vidět, že ty děti o ty loutky mají pořád zájem, že to není úplně mrtvé médium. Naopak přes obrovskou konkurenci různých televizí, playstationů a digitálních sfér všeho druhu ty loutky děti baví a když se opona otevře, tak se všechny nechají vtáhnout do toho kouzelného světa, což je krásné," řekla Denisa Kábrtová. 

Divadlo pravidelně pořádá pro milovníky loutek nejrůznější akce a workshopy. Díky tomu zde vystupují loutkoherci, kterým není ani 15 let. 

"Máme tady jednoho kolegu, tomu je 12 let a je to veliká posila. Z této generace máme tedy jen jednoho člena, ale máme tady dva, kteří sem přišli, když jim bylo těch 13 nebo 14 let a jsou zde dosud," řekla Denisa Kábrtová. 

Pokud i Vás či vaše dítě zaujal svět loutek a rádi byste do něj blíže nahlédli, stačí kontaktovat ředitelku Tradičního loutkového divadla Zvoneček.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu