• Načítám...
>

Na frekventovaná místa lze chodit jen s respirátorem

  • 25. února 2021,
  • 16:43,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Od čtvrteční půlnoci musí lidé povinně nosit respirátory FFP2, nanoroušky, případně dvě chirurgické a to zejména na úřadech, v obchodech či v městské hromadné dopravě. Náš štáb sledoval, jak si s tímto vládním nařízením Pražané poradili.

Reklama

Od 25. února musí lidé nosit na frekventovaných místech respirátory FFP2, nanoroušky, případně dvě chirurgické roušky na sobě. Na dodržování těchto vládních nařízení dohlíží v ulicích metropole městská policie. Ta se zaměřuje zejména na městskou hromadnou dopravu a zastávky. 

"Pro nás bude především důležité, zda ta cestující osoba má vůbec zakryté dýchací cesty. Pokud by měla nějakou špatnou alternativu v podobě záclony nebo šátku, tak ty případy budeme řešit v rámci zákonných oprávnění. Služba by měla být zaměřena spíše na to upozorňování, že došlo ke změně," řekla Irena Seifertová, tisková mluvčí MP Praha. 

"Platí výjimka pro děti do 15 let, kterým postačí ta rouška jedna. Informujeme cestující prostřednictvím hlášení v metru, ale i ve vozech, aby měli buď respirátory nebo jinou adekvátní pomůcku," řekla Aneta Řehková, tisková mluvčí DP hl. m. Prahy. 

Stejné pravidlo platí i pro nemocnice, zdravotnická zařízení či pro zaměstnance v pobytových zařízeních sociálních služeb. Povinnost platí i pro cestující osobním vozem, pokud v něm však nepojedou členové jedné domácnosti. S podomácku vyrobenou rouškou nemohou lidé ani do obchodů či obchodních center. V supermarketech zajištují kontrolu pracovníci ostrahy. Některé si zavedly vlastní způsob kontroly. 

"Máme dva vstupy a u obou máme zákaznickou recepci, to znamená, že skutečně ten příchod zákazníka je velmi dobře monitorován. Navíc tady máme umístěné i kamery, takže máme přehled o tom, jak jsou zákazníci vybaveni, když přicházejí na prodejnu," řekla Romana Nýdrle, tisková mluvčí společnosti MAKRO. 

I přes menší komplikace si většina Pražanů stačila včas pořídit dostatek respirátorů. 

anketa

Povinnost nosit respirátory neplatí například pro sportovce nebo cvičící osoby v době tréninku, zápasu či soutěže venku. Také osoby s poruchou intelektu. Nosit ochranu úst a nosu nemusí ústavní činitelé, řidiči veřejné dopravy, snoubenci při svatebním obřadu, moderátoři a další osoby při provádění autorského díla. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu