• Načítám...
>

Nový lék na Covid - 19 zamezí propuknutí zápalu plic

  • 26. února 2021,
  • 14:39,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Fakultní Thomayerova nemocnice bude centrálním místem pro výdej léku tzv. bamlanivimab prodávaný jako BAMLAN. Lék je určen pro pacienty s počínajícím covidem, kteří mají navíc rizikové faktory pro rozvoj závažného onemocnění. V současné době má nemocnice k dispozici 500 dávek léku. K navýšení dodávek dojde v následujících měsících.

Reklama

Fakultní Thomayerova nemocnice získala první dodávku léku s názvem bamlanivimab. Ten je určen pro pacienty nakažené virem Covid - 19, kterým hrozí vysoké riziko pro rozvoj dalšího závažného onemocnění - jako je zápal plic. 

"Ten lék je pro rizikové pacienty, kteří mají minimální počínající symptomy onemocnění Covid - 19, kteří jsou v riziku, že by se u nich mohlo vyvinout závažné onemocnění, se kterým by skončili v nemocnici na jednotkách intenzivní péče a byl by ohrožen jejich život," řekla Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky. 

Pacientovi se podává jedna dávka nitrožilně. Protilátka napodobuje chování imunitního systému. 

"Protilátka, pokud je aplikována, tak viru zabrání vstupu do buňky a umožní imunitnímu systému, aby byl eliminován dříve, než stačí napadnout cílovou strukturu, což je plicní tkáň, kterou by pak následně virus poškodil," řekla Martina Vašáková. 

"V této jedné krabičce je jedna ampulka a ta je pro jednoho pacienta. Podává se tak, že se dává nitrožilně, to znamená infuzí a ta infuze musí kapat jednu hodinu a po té infuzi ten pacient musí jednu hodinu ležet na lůžku, aby byl pozorován, kdyby byly náhodou nějaké vedlejší účinky," řekl Zdeněk Beneš, ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice. 

Fakultní Thomayerova nemocnice bude zároveň působit jako centrální místo pro výdej léku. 

"Včera jsme dostali prvních 500 kusů a hned jsme aplikovali lék jedné pacientce a máme objednaných dalších 2 500 kusů, které budeme rozvážet po republice podle toho, jak budou mít nemocnice vhodné pacienty na tento lék," řekl Zdeněk Beneš.  

Tento lék však není určen pro pacienty, u kterých už propukl oboustranný zápal plic. V těchto případech se k léčbě využívá Remdesivir či Favipiravir. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu