• Načítám...
>

Praha dokončuje geotechnický průzkum Městského okruhu

  • 2. března 2021,
  • 13:16,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V současné chvíli probíhá dokončování geotechnického průzkumu k dostavbě městského okruhu z Pelc - Tyrolky do Štěrbohol. 89 vrtů je důležitých pro projektanty, aby mohli umístění a technologie stavby správně navrhnout. Tato stavba bude největší investicí v historii hlavního města.

Reklama

Dostavba Městského okruhu v úseku od Pelc - Tyrolky do Štěrbohol. To je jeden z dlouhodobých cílů hlavního města. V tuto chvíli probíhá na místě podrobný geotechnický průzkum.

"V jeho rámci se uskutečňuje kolem 89 vývrtů, v nichž jsou sondy. Jednak se zjišťuje, jaké přesné podloží tam je, jak fungují podzemní vody, jaké jsou tam proudy, v jakém množství, do jaké hladiny, také se kontrolovala například z geofyzikálního hlediska, takže teď jsme už pomalu před dokončením. Někdy na jaře bude tento předběžný geotechnický průzkum, který je nutný pro to územní rozhodnutí, dokončen," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Z desetikilometrové trasy povede osm a půl kilometru v tunelech. V některých místech budou auta jezdit až 28 metrů pod zemí. Geotechnický průzkum je tak pro tuto stavbu zcela zásadní.

"Údaje z průzkumů jsou důležité pro projekční práce tak, aby projektanti mohli správně navrhnout umístění té stavby, technologii výstavby i rozměry té stavby," řekl Adam Scheinherr. 

Tato část okruhu by měla být také jedna z největších investic hlavního města v příštích letech. Cena by se mohla vyšplhat až ke sto miliardám.

"Po územním rozhodnutí musíme získat stavební povolení, poté můžeme vysoutěžit zhotovitele a začít stavět. To se odhaduje někdy kolem roku 2028 nebo 2029," řekl Adam Scheinherr. 

Městský okruh by pak měl být definitivně hotový v roce 2035.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu