• Načítám...
>

Praha je jedno z nejzelenějších měst světa

  • 3. března 2021,
  • 13:31,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Naše hlavní město je jedno z nejzelenějších měst na světě. Praha uspěla v projektu HUGSI, který mapuje podíl parků, lesů a další zeleně. Podíl zeleně v Praze se navíc rok od roku zvětšuje a v plánu jsou další projekty.

Reklama

Praha je v pořadí třináctým nejzelenějším městem světa. Vyplývá to z indexu HUGSI, který mapuje parky, lesy a další zeleň mezi 155 městy ze 60 zemí světa.

"Z toho umístění mám obrovskou radost. Zeleň v hlavním městě je všeobecně pro nás prioritou. Na jednoho občana nám v Praze připadá přibližně 180 metrů čtverečních zeleně. Celkově máme v Praze zelenou plochu na 56 procentech našeho území," konstatoval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

Za posledních 20 let vzrostla plocha veřejné zeleně v metropoli o více něž 300 hektarů. A v současnosti je ve stádiu rozpracovanosti dalších, zhruba 35 hektarů nových, zelených ploch. Už v tomto roce budou na území hlavního města zahájeny tři velké projekty.

"Výsadba v krajinném parku Lítožnice. To je území mezi Dubčí a Běchovicemi. Tam by v letošním roce mělo být vysázeno 57 tisíc stromů. Ale budeme vysazovat stromy také kupříkladu u Černého Mostu, v novém parku U Čeňku, kde by nově mělo být patnáct tisíc stromů anebo v novém lese Na Musile. Tam bychom chtěli vysázet až sedm tisíc stromů," upozornil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

Nová zeleň přibývá a přibývat bude i v samotném centru Prahy, a také v městských parcích.

"Mnozí Pražané i návštěvníci Prahy, kteří byli v poslední době ve Stromovce, ví jakým způsobem se o parky staráme a chceme starat i nadále. Dalšími parky, které budeme takto revitalizovat je například park Na vrchu Vítkově, postupně dáváme do pořádku i park v oboře Hvězda, chceme tato pokračovat na Petříně," doplnil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

Svým umístěním Praha předstihla města jako je Vídeň nebo Paříž. Vítězem projektu je kalifornské město Charlotte a nejzelenějším městem v Evropě se stal litevský Vilnius.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu