• Načítám...
>

Přírodní památka Zámky se rozšíří

  • 11. března 2021,
  • 11:00,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Přírodní památka Zámky v Bohnicích se rozšíří. Jde totiž o evropsky cennou lokalitu, kde se vyskytují vzácné rostliny a také živočichové. Mezi nimi například otakárek ovocný, ještěrka obecná nebo prvosenka jarní.

Reklama

Přírodní památka Zámky se rozkládá v Bohnickém údolí mezi ústím Drahaňského potoka a osadou Zámky. Jde o významnou geomorfologickou lokalitu se společenstvy skal a skalních stepí tvořenou nejstaršími horninami na území Prahy. Ve větší části území vystupují na povrch tmavé břidlice, které se na dně tehdejšího moře usadily v době před více než 640 miliony lety. Tato přírodní památka teď rozšíří svoje území.

"My jsme se rozhodli tu památku rozšířit až na hranici Prahy k té severní části a v té spodní části je to území až téměř k Vltavě v katastru Prahy 8 v Bohnicích. Je to velmi cenné území z hlediska evropského významu. Tím předmětem ochrany je tam skalní komplex" řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Právě na tomto skalního komplexu a v jeho okolí je mnoho vzácných rostlin a živočichů.

"Ze živočichů je zde zvlášť chráněná například ještěrka obecná, otakárek ovocný nebo prvosenka jarní," řekl Tomáš Murňák, zastupitel hl. m. Prahy. 

Dále se tu pak nachází třeba pěchava vápnomilná a řada dalších zajímavých a vzácných druhů. Přísnější ochrana, která bude v oblasti platit, nespočívá jen v tom, že by se na místě neměly trhat rostliny.

"Je to taky o tom, že by tam neměly být nějaké veliké organizované akce, že by se tam neměly dělat terénní úpravy a odnášet žádné kameny," řekl Petr Hlubuček. 

V místě by se také neměla používat hnojiva. Po rozšíření bude mít Přírodní památka Zámky rozlohu 7,8 hektaru.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu