• Načítám...
>

Děvínská věž prošla rekonstrukcí

  • 10. března 2021,
  • 12:57,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Vodárenská věž na Děvíně, která byla postavena koncem 70. let minulého století, prošla rekonstrukcí. Během ní byly provedeny práce jak na exteriéru věže, tak i výměna některého technického vybavení. Jednalo se o první větší rekonstrukci od doby postavení věže.

Reklama

Vodárenská věž Děvín prošla v uplynulých dvou letech rekonstrukcí. Věž postavena koncem 70. let minulého století už byla na hranici své životnosti.

"Spočívala jak v rekonstrukci čerpací stanice, která je u té věže, tak i v samotné věži, kdy došlo k celkové rekonstrukci opláštění a my jsme se snažili zachovat ráz té stavby, která byla v historii postavena a je vidět z dalekého okolí. Ta rekonstrukce stála celkem zhruba 100 milionů korun a v současné době už je v plném provozu a snažíme se, aby fungovala tak, jak má," řekla Hana Kletečková, tisková mluvčí PVS. 

Věž prošla opravou jak venkovní, tak i vnitřní části. Jednalo se o první větší stavební zásah od jejího postavení.

"Vodárenská věž na Děvíně pochází z pera světového architekta Karla Hubáčka, autora libereckého Ještědu. Stavěla se v letech 1976 - 1977. Takovou zajímavostí je, že ta stavba byla provázena všemi neduhy stavebnictví reálného socialismu. Vítkovické železárny odmítly dodat ocel na tuto stavbu, protože musely upřednostňovat zakázky v Sovětském svazu. Až na základě příkazu stranických orgánů přesměrovaly několik tun oceli na stavbu této věže, takže mohla být zdárně v roce 1977 dokončena," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK. 

Vzhledem k unikátnosti původního technického vybavení čerpací stanice bylo ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze vyčleněno během rekonstrukce jedno čerpací soustrojí a další technicky zajímavé řídící a regulační prvky pro muzejní účely.

 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu