• Načítám...
>

Pražská očkovací centra mají dostatečnou kapacitu

  • 9. března 2021,
  • 16:25,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Kapacita míst v očkovacích centrech na území hlavního města v tuto chvíli převyšuje počet vakcín, které má Praha k dispozici. V metropoli se ve velkém očkuje ve specializovaných centrech, ale i u praktiků. V příštích týdnech nás navíc čekají rekordní závozy vakcíny.

Reklama

V hlavním městě se očkuje podle plánů a podle koordinátora očkování v Praze má metropole i očkovací kapacity, které výrazně převyšují množství vakcín, které má hlavní město k dispozici.

"V současnosti máme zaregistrováno na území hlavního města Prahy 40 center s celkovou kapacitou téměř 8 000 očkování denně a pak je potřeba počítat s kapacitou mobilních týmů, která je 700. Tedy 8 700 lidí je Praha schopná denně proočkovat," řekl Martin Ježek, koordinátor pro očkování v Praze. 

Zatímco v očkovacích centrech ve fakultních nemocnicích se převážně očkuje vakcínou Pfizer/BioNTech, třeba na Městské poliklinice a v jiných centrech se očkuje vakcínou Moderna a na území hlavního města se také ve velkém rozbíhá očkování vakcínou AstraZeneca. Tou bylo v Praze očkováno už deset tisíc lidí.

"V Praze v drtivé většině proudí k praktickým lékařům. Aktuálně jsem dostal informaci, že v tomto týdnu bude zavezena další dodávka celkem 4 200 dávek - s tím, že 3 800 bude putovat přímo praktickým lékařům," řekl Martin Ježek.

A jaký je výhled, co se týče očkování, do příštích týdnů?

"S napětím vyhlížíme další dodávky vakcín, protože ta kapacita těch stacionárních očkovacích míst v Praze je vysoká, čili ty dodávky, které dostaneme, během několika dnů hned proočkujeme," řekl Martin Ježek. 

Zhruba za měsíc by se pak podle koordinátora očkování v Praze Martina Ježka měla objevit v hlavním městě i čtvrtá vakcína od společnosti Johnson & Johnson. Tu by mohli díky jejím vlastnostem aplikovat také praktičtí lékaři.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu