• Načítám...
>

Příští týden zahájí provoz metropolitní očkovací centrum

  • 15. března 2021,
  • 15:13,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Příští týden by měl začít testovací provoz metropolitního očkovacího centra. To bude umístěno v Kongresovém centru Praha a jeho kapacita bude až tisíc lidí denně. V centru se bude očkovat vakcínou Pfizer / BioNTech.

Reklama

Praha bude mít své metropolitní očkovací centrum. To bude sídlit v Kongresovém centru a mělo by zahájit svůj provoz už na začátku příštího týdne. Zatím půjde o provoz testovací.

"V kapacitě 200 očkování za den, to je minimální provozní kapacita. My víme, že bez nějakého velkého úsilí můžeme tu kapacitu rozšířit až na 1000 za den," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

V případě potřeby ale bude toto očkovací centrum připraveno i dál kapacity navyšovat. Samotné očkování bude provádět soukromá společnost a očkovat se bude vakcínou Pfizer / BioNTech. Hlavní město přispěje na provoz tohoto centra.

"Zhruba 11, 3 milionů korun na šestiměsíční provoz. Jsou tam takové výdaje, jako je vybavení IT technikou, energie, testy pro ty zaměstnance, ochranné pomůcky a kancelářské potřeby, které budou potřeba pro provoz toho celého centra a to včetně tištění potvrzení o očkování," řekla Milena Johnová. 

Zřízení očkovacího centra je podle primátora důležité i proto, že očkovací centra ve fakultních nemocnicích už delší dobu nijak výrazně nenavyšují svojí kapacitu.

"Ta čísla denního očkování bohužel již nerostou, v podstatě stagnují a jsou podobná, jako byla v lednu. Lednový rekord byl 4 200 denně, teď za minulý týden v březnu máme 4 400 denně," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Nové centrum by tak mělo očkovací kapacity v metropoli výrazně navýšit. Praha prozatím slaví úspěch v očkování lidí starších osmdesáti let. V této věkové kategorii bylo v hlavním městě naočkováno už více než 68 procent obyvatel. To je nejvíce z celé republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu