• Načítám...
>

Mezinárodní soutěž určí podobu Florence

  • 23. března 2021,
  • 10:11,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Nádraží Praha Florenc by mělo během příštích let dostat novou podobu. Hlavní město na proměnu tohoto místa vypsalo velkou mezinárodní soutěž. Jak by mělo nádraží vypadat bychom se měli dozvědět v listopadu, kdy budou představeny výsledky soutěže.

Reklama

Hlavní město se domluvilo s majiteli pozemků ČSAD Praha holding a.s. a Masaryk Station Development a společně za podpory Institutu plánování a rozvoje vyhlásili mezinárodní architektonickou soutěž na budoucí podobu Nádrží Praha Florenc a jeho blízkého okolí.

"Porota vybere pět týmů, které se potom s tím územím budou detailně seznamovat a přijedou na tři workshopy. Ten první je seznamovací, projdou si to území a půjdou na brífování s jednotlivými aktéry v tom území, hlavním městem, vlastníky, Dopravním podnikem, Českými drahami a tak dále. Potom na ten druhý workshop připraví koncept, ten představí, zase bude veden dialog s těmi hlavními aktéry a na ten třetí workshop ho dopracují do té finální podoby," řekl Petr Návrat, organizátor soutěže. 

Již v listopadu by tak měla být známa nová podoba této části centrální Prahy, která je významným dopravním uzlem a zároveň největším brownfieldem v samotném centru metropole.

"My jsme v centru města a zároveň jsme na periferii. Ta periferie tady trvá od té doby, co se tady zbouraly hradby, přesto je to velice atraktivní území, protože jsme kousíček od stanice metra, máme tady železnici, tramvaj, takže je tady obrovská kapacita území, která se musí využít jinak, než v současnosti. Já si myslím, že můžeme říci dopředu, že to určitě bude budit rozruch. Moderní umění nebo architektura budí rozruch," řekl Petr Zeman, předseda výboru pro územní rozvoj ZHMP.

"Ta volná prostranství bývalé odstavy autobusů, nádraží + ještě rozbité plochy kolem Masarykova nádraží by měly být všechny do budoucna zastaveny a snažíme se o to, aby tam byl co největší podíl bydlení, ale samozřejmě tady budou nějaké pracovní příležitosti a případně i možnost na trávení volného času. Dnes je to území trochu překážkou. Když se chcete dostat z jedné části města do druhé, tak ho musíte velmi široce obcházet, takže za nás je ještě důležité, aby tady vzniklo nějaké propojení," řekl Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

I když se počítá s tím, že se pražská Florenc během následujících let změní k nepoznaní, autobusové nádraží by tu mělo fungovat dál a to minimálně ve stejném rozsahu jako v současnosti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu