• Načítám...
>

Zoo Praha chová unikátní tančící rajky

  • 23. března 2021,
  • 16:47,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Zoo Praha se stala teprve třetí zoologickou zahradou v Evropě, která chová rajky volavé. Pro umožnění chovu těchto ptáků z Nové Guineji byla pražská Zoo osobně posouzena koordinátory chovného programu a kurátorem ptáků špičkové světové Zoo v San Diegu. Rajky volavé budou v Praze prozatím chovány v zázemí, kde pro ně bylo právě dokončeno speciální zařízení pro chov i budoucí rozmnožování.

Reklama

Zoo Praha se stala teprve třetí zoologickou zahradou v Evropě, která chová rajky volavé. Dva vzácné samce získala díky svým dlouholetým chovatelským výsledkům.

"Rajky jsou ptáci z řádu pěvci, mají samostatnou čeleď rajkovití, ale tu příbuznost bychom mohli hledat u našich příbuzných ptáků špačků nebo krkavců, se kterými jsou si nejbližší. Vyskytují se pouze na Papui Nové Guineji, kde je celkem 43 druhů, ale jen zlomek se chová a u nás máme jednu z nejméně chovaných - rajku volavou," řekl Antonín Vaidl, kurátor ptáků. 

Pražská Zoo dostala možnost chovat tyto ptáky na základě posouzení koordinátory chovného programu a kurátorem ptáků špičkové světové Zoo v San Diegu.

"Je to jeden z chovatelských vrcholů pro zoologickou zahradu. My jsme jednali několik let s tím chovným programem, který vede Zoologická zahrada v San Diegu - což je takových 8 až 10 let," řekl Antonín Vaidl. 

Rajky jsou umístěny do speciální expozice, která je mimo návštěvnickou trasu. Prohlédnout si tyto ptáky proto zatím nebude možné.

"My jsme pro ně vytvořili domeček ve tvaru oktagonu, takže uprostřed máme takový kruhový prostor, kam budeme pouštět samičku, protože ti samci se předvádějí a tančí a samička si vybírá. Pouští se dohromady jen na to páření. Potom je ta péče o mládě zase závislá jen na té samičce," řekl Antonín Vaidl. 

Pokud se rajky dobře aklimatizují, počítá pražská Zoo s jejich umístěním do Rákosova pavilonu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu