• Načítám...
>

Pražská divadla chtějí hrát i v létě

  • 24. března 2021,
  • 16:48,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Kulturu zasáhl koronavirus velmi citelně. Zrušeno nebo přesunuto muselo být tisíce koncertů a představení. Divadla často hledají alternativu a proto hrají i v online prostoru. Navíc pokud situace dovolí, chtějí pražské divadelní soubory hrát i během letních prázdnin.

Reklama

Kulturní život v metropoli je ve velkém útlumu a pražská divadla kvůli koronaviru už řadu měsíců nehrají.

"Pro mě je pozitivní zpráva, že i po roce zavřených kulturních institucí naštěstí žádná nezavřela definitivně. Nebo o tom aspoň nevím, že by situace někoho dohnala k uzavření," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy. 

Zároveň koronavirus ukázal vekou kreativitu kulturních institucí a řada koncertů a představení zaplavila online prostor. Tvůrci jsou v kontaktu s diváky i pomocí podcastů nebo sociálních sítí a v řadě divadel se stále intenzivně zkouší. Třeba jako v Divadle Na zábradlí.

"Zkoušíme pro naše diváky tak, abychom mohli vybalit tzv. konzervy a ty premiéry odpremiérovat. V tuto chvíli zkoušíme inscenaci Ztracené iluze, to je dramatizace románu Honoré de Balzaca v režii Jana Mikuláška," řekl Petr Štědroň, ředitel Divadla Na Zábradlí. 

Mnoho divadel se také rozhodlo, že letos zruší divadelní prázdniny a bude hrát i přes léto.

"Některá divadla budou hrát ve svých domovských scénách a některá divadla budou mít letní scény různě po Praze, takže to bude takové zajímavé zpestření té kulturní nabídky," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy. 

Třeba Divadlo Na zábradlí tak bude hrát hned na několika místech.

"Plánujeme vystupovat kromě Divadla Na Zábradlí - v naší domovské scéně také na různých venkovních scénách. Například ve Valdštejnské zahradě Senátu ČR, také v Planetáriu Praha, ale také třeba v šapitó na holešovickém Výstavišti," řekl Petr Štědroň. 

Kdy přesně divadla otevřou bude záležet na epidemiologické situaci. Všichni tvůrci ale doufají, že se budou moci svým divákům předvést co nejdříve.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu