• Načítám...
>

Koně Převalského budou k vidění na Dívčích hradech

  • 2. dubna 2021,
  • 10:20,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Po dlouhých letech plánování se během měsíce dubna na Dívčích hradech objeví stádo koní Převalského. Ohrady tu stojí více než rok, nyní sem pražská Zoo převeze i koně. Získá tím nejen další prostor pro jejich chov, ale koně budou také spásat místní louky, což by mělo mít za následek obnovu původních druhů květin i živočichů.

Reklama

Součástí tzv. Dívčích hradů v Praze budou od dubna koně Převalského. Své zázemí najdou 4 hřebci na téměř 20 hektarovém pozemku.

"Ten záměr byl v zásadě dvojí. Jednak se tím, že to koně budou spásat, pokusit o návrat těch původních společenstev rostlin a živočichů, kteří tady byli v době, kdy to tady byla taková step a nikoliv pole. Druhý důvod je, že samozřejmě ten detašovaný chov koní Převalského považujeme za přínosný a zajímavý a myslím si, že to bude zajímavé i pro veřejnost," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Vedení pražské Zoo vybíralo z několika lokalit. Dívčí hrady se ukázaly jako nejvhodnější místo, kam koně Převalského umístit.

"Je to veliká plocha, která byla k dispozici. Bylo to pole, takže to budeme obnovovat téměř z nuly, byť to přineslo i některé problémy. Dál to pro nás bylo zajímavé i kvůli tomu kontextu, protože Dívčí hrady jsou historická lokalita spojená s dávnou historií, kdy se ještě na našem území velcí kopytníci běžně vyskytovali. Odtud se tedy vedla ta Dívčí válka proti Vyšehradu," řekl Miroslav Bobek. 

Pražská Zoo se na záchraně posledního divokého koně podílí dlouhodobě. Odchovaná zvířata navíc vrací na jejich původní místo výskytu, tedy do mongolských stepí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu