• Načítám...
>

Velká města chtějí pozměnit nový stavební zákon

  • 1. dubna 2021,
  • 23:05,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Velká města v čele s Prahou přicházejí s požadavky změn v novém stavebním zákonu. Ten by totiž místo zrychlení stavebního řízení mohl ještě stavební povolení výrazně zkomplikovat. Města tak přicházejí ze čtyřmi požadavky, jak by se měl zákon upravit.

Reklama

Nový stavební zákon podle vedení velkých měst může ovlivnit kvalitu prostředí a ekonomickou prosperitu na desítky let dopředu. Podle zástupců měst ale zákon nepřináší zlepšení v územním plánování.

"Ta aktuální podoba novely stavebního zákona teď nesměřuje k posílení samospráv a jejich pravomocí právě v oblasti udržitelného rozvoje a územního plánování," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Požadované zkrácení stavebního řízení by se tak nemuselo dostavit. Proto Praha společně s dalšími velkými městy jako Brno, Ostrava, Plzeň nebo Liberec zformulovala takzvané čtyři městské artikuly neboli požadavky, jak by se měl stavební zákon ještě pozměnit.

"Zaprvé města mají plánovat ti, kdo jim nejlépe rozumí, nikoliv stát, jak tomu tak dnes je. Zadruhé města mají mít nárok na vlastní stavební předpisy. Každé město je specifické, má specifické podmínky. Zatřetí dokončení stávajících územních plánů, protože jsme přesvědčeni o tom, že nám pomůžou a nechceme je předělávat podle nějakého jednotného mustru, který je odtržen od reality měst. Bod čtvrtý je obecně postavení dotčeného orgánu obce. My jsme přesvědčeni o tom, že obce mají dle ústavy právo na samosprávu a nemáme být diváky," řekl Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. 

Pokud nebudou města vyslyšena, mohlo by to znamenat velké problémy do budoucna.

"Je potřeba naslouchat městům, která každý den koordinují investiční akce na svém území, komunikují s občany, investory a s úředníky a jsou skutečně živou platformou," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Zároveň města jednají i s poslanci, aby ke stavebnímu zákonu načetli pozměňovací návrhy, které by vyšly městům vstříc.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu