• Načítám...
>

Práce na protialkoholní stanici není snadná

  • 9. dubna 2021,
  • 12:38,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Práce na protialkoholní záchytné stanici není jednoduchá, často se tu setkávají třeba i s agresí. Většinu klientů tvoří lidé bez domova, kteří většinou nemají ani na zaplacení poplatku za strávenou noc. Pro městkou polikliniku, která protialkoholní stanici provozuje, to tak znamená velkou ztrátu.

Reklama

Nedávno byla otevřena zmodernizovaná protialkoholní záchytná stanice v areálu nemocnice Na Bulovce. Práce zaměstnanců tady ale není vůbec jednoduchá a s každým příchozím klientem si tu užijí své.

"Pacient se umyje - každý u nás dostane koupel, svlékne se, sepíšou se všechny věci, které má u sebe, všechny cennosti a pak pokračuje na lůžko," řekla Vladimíra Moravcová, vedoucí sestra Protialkoholní záchytné stanice.

Pokud jsou klienti agresivní, mohou je sanitáři po dohodě s lékařem připoutat i na lůžko.

"Nebo ho prostě položí, dostane napít, diabetik  dostane piškoty nebo suchary a přespává do rána. Po hodině je u něj kontrola jak lékařem, tak sestrou, když je vše v pořádku, pacient se vyspí, doktor ho opět zkontroluje a propouští se domů," dodala Vladimíra Moravcová.   

Pacient musí mít pro propuštění v krvi také méně než jednu promile alkoholu. V současně době valnou většinu klientů protialkoholní záchytné stanice tvoří lidé bez domova, kteří se v některých případech vracejí i několikrát týdně. Co se týče složení podle pohlaví, ze dvou třetin jsou pacienti muži.

"Je skoro pravidlem, že když se ten klient ptá co se stalo, tak o ničem neví, přivedli ho sem neprávem nebo byl napaden a někdy se i vrátí za dva nebo tři dny a chce vědět, co se vlastně stalo," řekla Vladimíra Moravcová.  

Poplatek za jednu noc strávenou na pražské záchytce činí 3000 korun a možností, jak tuto sumu uhradit, je hned několik.

"Buďto kartou, protože máme platební terminál a nebo mohou v hotovosti, ale to se většinou neděje. Často od nás dostávají dohodu o splátkách,"  řekla Vladimíra Moravcová. 

Jenže se tu potýkají s tím, že řada klientů zaplatit nechce nebo peníze prostě nemá.

"Dlouhodobý průměr je takový, že 25 % klientů zaplatí buďto hned a nebo dodatečně. Ten zbytek nezaplatí, něco se podaří ještě vymoct nějakým procesem vymáhání, předžalobní výzvou nebo někdy i žalobou, ale určitě minimálně 70 % klientů nezaplatí. To znamená, že Městská poliklinika, která provozuje tuto záchytku, má každoročně obrovské ztráty z provozu," řekl David Doležil, ředitel Městské polikliniky Praha. 

Od roku 2013, kdy Městská poliklinika Protialkoholní záchytnou stanici provozuje, se tak vyšplhala částka za neuhrazené pobyty na 60 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu