• Načítám...
>

U náplavky by mohl vzniknout heliport pro VFN

  • 15. dubna 2021,
  • 17:16,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Na pražské náplavce by mohl brzy vzniknout heliport pro urgentní příjem Všeobecné fakultní nemocnice. Nápad teď prověřuje hlavní město společně s nemocnicí. Dosavadní místo pro přistávání helikoptér v Zítkových sadech je totiž nevhodné a také nebezpečné.

Reklama

Všeobecná fakultní nemocnice by se mohla dočkat vlastního heliportu neboli přistávací plochy pro vrtulníky. V současnosti to totiž mají urgentní případy velmi komplikované, protože s přistáním v centru Prahy bývá problém. 

"Když nám vezou urgentního pacienta, protože my jsme urgentní pracoviště, kde se vozí hodně urgentních pacientů, tak musí vrtulník přistávat v Zítkových sadech, což je ten plácek před Ministerstvem zdravotnictví na Palackého náměstí. To nám samozřejmě vůbec nevyhovuje, působí to rozruch a nepořádek. Tato nemocnice si zkrátka zaslouží heliport, takže pracujeme na tom, aby nějaký byl," řekl David Feltl, ředitel Všeobecné fakultní nemocnice.

Nový pavilon i s heliportem by podle ředitele nemocnice mohl vzniknout zhruba za deset let. S nápadem tak přišli pražští záchranáři a hlavní město.

"Vytipoval se prostor na náplavce. Jedná se o tu část náplavky u železničního mostu, kde je i ten nájezd pro automobily a máme zde záměr vybudovat heliport, ten by podle projektových příprav měl stát zhruba 10 milionů korun. Zajímavý je na něm ten ponton - plovoucí dílo na vodě. Tato technologie se používá v zahraničí, nicméně v Čechách zatím nemá obdoby," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

Tento heliport by měl podle ředitele Všeobecné fakultní nemocnice Davida Feltla hned několik výhod.

"Zaprvé k nám do nemocnice jsou to dvě minuty sanitkou a zadruhé je to místo, které není frekventované. Je to konec náplavky, kde žádný provoz ani trhy není. Zatřetí je to místo, kde se dá přistát tou helikoptérou, to je vyzkoušeno. Ta pozice by mohla sloužit nejen pro VFN, ale třeba i pro evakuaci osob v případě nějakého hromadného neštěstí nebo nějaké jiné události," řekl David Feltl.

Definitivní rozhodnutí by mělo padnout zhruba do dvou měsíců. Pokud projekt dostane zelenou, začnou se shánět jednotlivá razítka a povolení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu