• Načítám...
>

Na Mariánském náměstí se otevřelo testovací místo

  • 17. dubna 2021,
  • 9:35,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Na Mariánském náměstí jsou opět umístěny stany ČČK Prahy 1. Podobně jako v loňském roce se tu mohou nechat Pražané testovat na nemoc Covid - 19. Novinkou jsou PCR testy ze slin, které jsou jak pro samoplátce, tak i lidi se žádankou od lékaře.

Reklama

Pražané se nově mohou opět nechat na Mariánském náměstí testovat na nemoc Covid - 19. Ve dvou stanech tu testování provádí dobrovolníci Českého červeného kříže Prahy 1.

"Český červený kříž se sem vrací po roce, kdy tady měli stanoviště loni při začátku té epidemie. Ty stany tady na Mariánském náměstí jsou vhodné, protože je to centrum města, kam se v podstatě dá ze všech stanic metra dojít pěšky, což je důležitá spojnice," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

Zprovoznění nového testovacího místa je podle radní Mileny Johnové vhodnou příležitostí pro prevenci.

"Současně víme, že řada lidí se odmítá testovat, protože mají obavu, že se infikují, když si sundají ochranou pomůcku z nosu, aby mohl proběhnout ten test. Když jsme prakticky venku, protože ten stan se dá otevřít skrz na skrz, tak to podle mě snižuje ty obavy z toho nakažení," řekla Milena Johnová. 

Mimo antigenních testů je možné si tu nechat udělat PCR test ze slin. Tuto možnost mají jak samoplátci, tak i lidé s žádankou od lékaře.

"Odpadá tam šťourání, odpadá tam transport v nějaké tekutině nebo médiu a ten odběr je velmi jednoduchý. Je to do plivátka a opravdu je tam potřeba, aby 10 nebo 15 minut před tím nikdo nic nejedl, nepil a aby ty sliny byly z dolního nosohltanu, takže se musí trošku zachrchlat. To je takové méně estetické," řekl David Doležil, ředitel Městské polikliniky Praha. 

Testovací místo na Mariánském náměstí je v provozu každý den mezi 8. a 16. hodinou a termín testování je potřeba si předem zarezervovat na webových stránkách Městské polikliniky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu