• Načítám...
>

Dívčí hrady obývají koně Převalského

  • 19. dubna 2021,
  • 17:55,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Na Dívčích hradech byly vypuštěny čtyři klisny koně Převalského. Pražské Zoologická zahrada tu totiž zakládá nový chov. Návštěvníci si mohou díky vyhlídkám koně detailně prohlédnout. Do roka by tu mohl přibýt i hřebec.

Reklama

Dívčí hrady v Praze 5 mají čtyři nové obyvatelky. Pražská Zoologická zahrada tady totiž vypustila čtyři klisny koně Převalského.

"Zoo se o čtvrtinu rozrostla. Když budeme do areálu zoo počítat i tento výběh, tak je najednou podstatně větší. O to samozřejmě nešlo. Zatím tu jsou čtyři klisny, do roka bychom sem chtěli přidat ještě hřebce a pak se tu ti koně budou rozmnožovat a pochopitelně ta hříbata pak budeme odebírat třeba i pro transporty do Mongolska," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Klisny, které byly na Dívčích hradech vypuštěny, mají od tří do pěti let.

"Klisna Xicara pochází přímo z pražské Zoologické zahrady, druhá klisna Lana pochází z německé zahrady v Kolíně nad Rýnem, klisna Khamiina pochází z Tierparku Berlín a Gruhne se narodila v Belgii," řekl Jaroslav Šimek, zoologický náměstek Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Louka, na kterou byly klisny vypuštěny, byla ještě před nedávnem polem.

"Kůň Převalského sice není původním živočichem z české přírody, ale spásá nám tuto pastvinu, to znamená, že nám pomáhá přirozeným způsobem k návratu flóry a fauny. Více to té přírodě pomůže, než kdyby tu bylo jen pole pro zemědělskou prvovýrobu," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Podél celé louky je hned několik vyhlídek pro návštěvníky, proto si koně Převalského na Dívčích hradech můžete užít do syta. Sám ředitel zahrady má ale velkou prosbu.

"Nekrmte je prosím. Ani mrkví, ničím. Projde tu spousta lidí. Pro ty koně to může být velmi vážný zdravotní problém a mohou v bolestech zahynout. Prostě je vůbec nekrmte," řekl Miroslav Bobek. 

Podobně jako koně Převalského na Dívčích hradech by mohli mít brzy svůj výběh ve volné přírodě i zubři a to sice v Dolních Počernicích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu